Αυτά είναι τα υπό κατάληψη κτήρια στη Θεσσαλονίκη
Σε 11 μέρες λήγει το τελεσίγραφο Μ. Χρυσοχοΐδη – Εν αναμονή… εντολών η ΕΛ.ΑΣ.
Σε 11 ημέρες λήγει το «τελεσίγραφο» που εξέδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τις καταλήψεις των κτηρίων από αντιεξουσιαστές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: «Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης. Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο.»
Οι καταλήψεις στην Θεσσαλονίκη
Στην Θεσσαλονίκης αυτή την στιγμή υπάρχουν 7 καταλήψεις κτηρίων ενώ περιστασιακά καταλαμβάνονται από άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, εγκαταλελειμμένα σπίτια στη περιοχή της Άνω Πόλης, προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Κατάληψη «Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο»
Η κατάληψη του πρώην 12ου δημοτικού σχολείου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Β. Γεωργίου και Μπιζανίου στα ανατολικά της πόλης. Το κτήριο όπου στεγάζονταν το 12ο δημοτικό σχολείο, έγινε το 2010, ενώ το κτήριο ανήκει στην Εκκλησία. Μέσα στο υπο κατάληψη κτήριο, οργανώνονται σχολεία χορού, πολεμικών τεχνών, βοηθητικής διδασκαλίας και πολλές άλλες κοινωνικές δράσεις. Το κτήριο, είναι διατηρητέο και χρονολογείται από το 1897. Μέχρι το 2004 στέγαζε το 12ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, αλλά λόγω προβλημάτων στατικότητας έκλεισε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο της κατάληψης λειτουργεί και αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ.
Κατάληψη «Φάμπρικα Υφανέτ»
Η κατάληψη του πρώην κτηρίου της κλωστοϋφαντουργίας που βρίσκεται στην περιοχή της Τούμπας, πραγματοποιήθηκε το 2004. Μέσα στο κτήριο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενώ κατά τους θερινούς κυρίως μήνες διαμένουν και άτομα σύμφωνα με πληροφορίες, Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο στην οδό Παπάφη το οποίο κατασκευάστηκε το 1901 από την εταιρεία Καπαντζή – Καζάση και ΣΙΑ και λειτούργησε ως υφαντουργείο με βαφείο και φεσοποιείο. Λίγα χρόνια μετά υπέστη μεγάλες ζημιές εξ αιτίας πυρκαγιάς, αποκαταστάθηκε και επαναλειτούργησε ως Ανώνυμος Οθωμανική Εταιρία Υφασμάτων και Φεσιών. Από το 1926 πέρασε στα χέρια του βιομήχανου Αθανάσιου Μακρή και έκτοτε λειτουργούσε ως ΥΦΑΝΕΤ. Μια νέα πυρκαγιά το 1951 κλόνισε την επιχείρηση η οποία τελικά έκλεισε το 1964. Το 1993 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Ιδιοκτήτης ήταν η Εθνική Τράπεζα η οποία πρότεινε τη μετατροπή του σε Κέντρο Πολιτισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης με αφορμή την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997, αλλά η πρόταση δεν υλοποιήθηκε. Εν συνεχεία το κτήριο αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και η Συλλογή Κωστάκη.
Κατάληψη «Terra incognita» οι «σκληροί»
Η κατάληψη «Terra incognita» που χαρακτηρίζεται ως σκληροπυρηνική, βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ολύμπου & Τάσκου Παπαγεωργίου στο κέντρο της πόλης. Το κτήριο που κατελήφθη το 2004 ανήκει στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και περιήλθε στην κατοχή του ως κληροδότημα. Στο κτήριο κατά καιρούς λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ ενώ κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται πάρτι στην είσοδό του καθώς και στην ταράτσα του. Στο κτήριο σπάνια θα διανυκτερεύσουν άτομα, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.
Κατάληψη «Mundo Nuevo»
Η κατάληψη «Mundo Nuevo» βρίσκεται στην συμβολή των οδών Σιατίστης & Φιλίππου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της πλατείας Αρχαίας Αγοράς. Το κτήριο που κατελήφθη του 2017 από ομάδα αντιεξουσιαστών ανήκει στον δήμο Θέρμης, ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες- κατά καιρούς το έχει διεκδικήσει.
Στην κατάληψη αυτή συμμετέχουν και άτομα της κατάληψης Terra incognita καθώς και αντιεξουσιαστές μαθητές της συλλογικότητας «ΑΤΑΞΙΑ». Τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται στην ταράτσα του κτηρίου πάρτυ με πολύ εύτονη μουσική με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι γείτονες, χωρίς ωστόσο να έχει πάει ποτέ η Αστυνομία για διατάραξη για λόγους ευνόητους. Παράλληλα, κατά καιρούς στην κατάληψη έχουν διαμείνει πρόσφυγες.
Kατάληψη «Libertatia»
Το κτήριο όπου στεγάζονταν η κατάληψη «libertatia» κάηκε ολοσχερώς την Κυριακή 21 Ιανουαρίου έπειτα από εμπρησμό ομάδας Εθνικιστών. Σημειώνεται ότι εκείνη την μέρα ήταν σε εξέλιξη στην Θεσσαλονίκη το μεγάλο συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Έκτοτε, αντιεξουσιαστές, οργανώνουν διάφορα πάρτι «οικονομικής ενίσχυσης» προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για να ξανακτιστεί το διατηρητέο κτήριο. Η κατάληψη του κτηρίου έγινε το 2008.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτήριο που βρισκόταν στην συμβολή των οδών Λ. Στρατού & Σαρανταπόρου, είχε χτιστεί για χάρη της Χαζίζ Νιχάλ Ναζιφέ από τον δεύτερο σύζυγό της, τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, Μουσταφά Εφέντη, το 1899. Μετά το θάνατό της Ναζιφέ το 1941, ελλείψει κληρονόμων το κτήριο περιήλθε στο δημόσιο. Ήταν ακατοίκητο από το 1978 και παραχωρήθηκε προς χρήση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το οποίο, όμως, δεν το αξιοποίησε καθώς επί του ακινήτου φέρεται ότι υπήρχαν διεκδικήσεις από ιδιώτες.
Κατάληψη «111»
Η κατάληψη βρίσκεται στο κτήριο της οδού Εγνατία 111 ενώ κατά καιρούς πραγματοποιούνται διάφορα πάρτι. Ανήκει στον Οργανισμό Ελευθέρων Επαγγελματιών, αλλά παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στατικότητας ενώ τελεί υπό κατάληψη από το 2015.
Κατάληψη «Στέκι Βιολογικού»
Η κατάληψη «Στέκι Βιολογικού» βρίσκεται στο ισόγειο της Βιολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει εδώ και αρκετό καιρό τον χώρο (σ.σ. σαν την κατάληψη της ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.) τον χρησιμοποιούν για συνελεύσεις, πάρτι , αλλά και ως ορμητήριο για τις επιθέσεις με βόμβες «Μολότοφ» που πραγματοποιούν κατά καιρούς στο τούρκικο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα την κατάληψη αυτή την αποκαλούν « Αυτοδιαχειριζόμενο χώρο».
Αχιλλέως 9, το νεοκλασικό με τους προσφυγές
Σύμφωνα με πληροφορίες αντιεξουσιαστές το τελευταίο διάστημα έχουν «καταλάβει» ένα εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό κτήριο που βρίσκεται στην οδό Αχιλλέως 9 στην περιοχή της «Ευαγγελίστριας» στις απαρχές της Α. Πόλης και κατά το τελευταίο δίμηνο, 2 ή 3 φορές αντιεξουσιαστές εγκατέστησαν πρόσφυγες μέσα σε αυτό.
Καταλήψεις εγκαταλελειμμένων σπιτιών στην Άνω πόλη
Σύμφωνα με πηγές του «Τ.Θ.» κατά καιρούς ομάδες αντιεξουσιαστών καταλαμβάνουν εγκαταλελειμμένα σπίτια στην περιοχή της Άνω Πόλης προκειμένου να στεγαστούν σε αυτά πρόσφυγες και μετανάστες.
Εν αναμονή εντολών – «Προέχουν οι σκληρές της Αθήνας»
Πηγές του «Τ.Θ.» αναφέρουν ότι μετά την λήξη του τελεσίγραφου του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη για τις καταλήψεις, το βάρος πέφτει στην εκκένωση 5- 6 χαρακτηρισμένων ως «σκληρών καταλήψεων» στην περιοχή των Εξαρχείων στην Αθήνα. Όπως ανέφεραν, ακόμα δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για το τι μέλη γενέσθαι όσον αφορά τις καταλήψεις της πόλης της Θεσσαλονίκης, μετά την παρέλευση του τελεσίγραφου, λέγοντας χαρακτηριστικά «εν αναμονή εντολών».