ΚΟΣΜΟΣ

Ατιμώρητη βία πολιτοφυλακών στην Τουρκία

Υποστηρίκτρια του φιλοκουρδικού κόμματος HDP σε πρόσφατη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Συστηματική χρήση βίας, ξυλοδαρμούς και κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι σε κρατουμένους στην Τουρκία διαπιστώνει η οργάνωση Human Rights Watch (HRW), καλώντας τις Αρχές να ερευνήσουν περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν ότι η αστυνομία και οι φύλακες των τουρκικών γειτονιών έχουν διαπράξει σοβαρές καταχρήσεις κατά τουλάχιστον 14 ανθρώπων σε έξι περιστατικά των δύο τελευταίων μηνών, στο Ντιγιάρμπακιρ και στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση.

Η HRW καταγγέλλει ότι τα περιστατικά αυτά ακολουθούν μια ανησυχητική ακολουθία βίαιης σύλληψης, ξυλοδαρμού και άλλων καταχρήσεων και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει έρευνα. Τον Ιούνιο, το τουρκικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε επίμαχο νομοσχέδιο που ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες των φυλάκων της γειτονιάς (bekçi), πολιτοφυλακής που περιπολεί για να εντοπίζει απειλές προς τη δημόσια τάξη και πλέον έχει σχεδόν τις ίδιες εξουσίες με την αστυνομία.

Στα δύο περιστατικά που αναφέρει η Human Rights Watch, οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτια και παρακίνησαν τα σκυλιά τους να επιτεθούν στα θύματα, που βρέθηκαν με σημάδια από δαγκωματιές στο σώμα. Σε δύο άλλα περιστατικά, κρατούμενοι ύποπτοι για φονική επίθεση κατά αστυνομικών ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν, σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιδιωτικούς λογαριασμούς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Human Rights Watch δηλώνει ότι εξέτασε επίσημα νομικά και ιατρικά έγγραφα σχετικά με τα περιστατικά αυτά και μίλησε με μάρτυρες, θύματα, τους δικηγόρους τους και μέλη των οικογενειών τους.

Σε τέσσερις περιπτώσεις, οι τουρκικές αρχές απέρριψαν τις καταγγελίες χωρίς να διενεργήσουν έρευνα. «Το αντανακλαστικό της άρνησης αστυνομικών καταχρήσεων μπροστά σε εκθέσεις που πιστοποιούν τη βία, τα βασανιστήρια και τις κακοποιήσεις μάς είναι θλιβερά οικείο, αλλά απαράδεκτο», δήλωσε ο Τομ Πορτέους, υποδιευθυντής προγραμμάτων της HRW.