ΕΛΛΑΔΑ

«Ασφαλείς» οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους, κανένας κίνδυνος υποβάθμισης

Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους δεν κινδυνεύουν, παρά το παρατεταμένο lockdown και τη συρρίκνωση της οικονομίας, όπως επισημαίνει η Société Générale σε νέα έκθεσή της με αφορμή το ξεκίνημα του χορού των reviews σε 10 ημέρες από την Fitch.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, στις 22 Ιανουαρίου η Fitch θα επανεξετάσει τη βαθμολογία της Ελλάδας. Τον Απρίλιο του 2020, αναθεώρησε τις προοπτικές σε σταθερές για να αντικατοπτρίσει τη σημαντική επίδραση του COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα και στα δημόσια οικονομικά. Η Fitch θεώρησε ότι τα παρατεταμένα μέτρα lockdowns και τα μέτρα στήριξης θα οδηγήσουν σε υψηλότερο έλλειμμα και αύξηση του ήδη υψηλού λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και πολύ υψηλότερο επίπεδο χρέους της γενικής κυβέρνησης. Η πορεία προς την ανάκαμψη είναι ακόμα αβέβαιη και εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα εμβόλια και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα, όπως σημειώνει η SocGen. Με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ευρέως έως τα μέσα του 2021, η Fitch πιστεύει ότι η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει και η Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση. Η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί επίσης από τις εκταμιεύσεις πόρων της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Η γαλλική τράπεζα αναμένει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει περίπου 6 δισ. ευρώ το 2021 από την Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει, η χώρα διαθέτει ένα σημαντικό επίπεδο ταμειακών διαθεσίμων για να αντιμετωπίσει κινδύνους που προέρχονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και μπορεί να χρηματοδοτηθεί αρκετά εύκολα. Τα ελληνικά ομόλογα αγοράζονται από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP από τον Μάρτιο του 2020, επιτρέποντας στη χώρα να δανειστεί με σχετικά χαμηλό κόστος και η SocGen προβλέπει ότι οι αγορές αυτές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 18,5 δισ. ευρώ το 2021.

Συνολικά, παρά τα υψηλά επίπεδα NPLs στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επίσης τα υψηλά επίπεδα χρέους καθώς και τις πιθανές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι αξιολογήσεις της ελληνική οικονομίας δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο υποβαθμίσεων, τονίζει η γαλλικής τράπεζα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ελλάδα ξεχώρισε το 2020 στο μέτωπο των αξιολογήσεων των οίκων, καθώς αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως ένα έτος αρνητικών δράσεων σε ό,τι αφορά τα ratings των χωρών, με την Moody’s να δίνει την αναβάθμιση που “χρωστούσε”, καθιστώντας την τη μόνη χώρα μαζί με τη Σλοβενία που είδε αναβάθμιση της αξιολόγησής της.

Σημειώνεται πως η Fitch αποτελεί τον πιο αισιόδοξο ή λιγότερο αυστηρό οίκο, καθώς δίνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα, στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές και δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας η Fitch έχει τοποθετήσει: 1) την επιστροφή του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ σε σταθερή πτωτική πορεία μετά την πανδημία, για παράδειγμα λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της επιστροφής στην αύξηση του ΑΕΠ και της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων, 2) τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης πορείας της ανάπτυξης μετά το σοκ του κορονοϊού, ιδιαίτερα εάν υποστηρίζεται από την εφαρμογή αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και 3) το χαμηλότερο ρίσκο “μεταφοράς” των κινδύνων του τραπεζικού τομέα στον κρατικό ισολογισμό.

Σε ό,τι αφορά τις ετυμηγορίες των οίκων, την Fitch ακολουθεί στις 19 Μαρτίου η DBRS, τον Απρίλιο, στις 24 του μήνα, χτυπάει την πόρτα των ελληνικών αξιολογήσεων και ο οίκος S&P, ενώ η Moody’s θα περιμένει έως τον Μάιο για την πρώτη προγραμματισμένη αξιολόγησή της, στις 21 του μήνα.

Οι δεύτεροι γύροι αξιολογήσεων είναι στις 16 Ιουλίου από τη Fitch, στις 17 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 22 Οκτωβρίου από την S&P και στις 19 Νοεμβρίου από την Moody’s.

Της Ελευθερίας Κούρταλη – capital.gr