Ασθενείς με γρίπη κοντά σε νεογνά
Η επιδημία γρίπης που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μοιάζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου ακόμα και σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά. Μόνο έτσι εξηγείται η απόφαση ιδιωτικού νοσοκομείου να μεταφέρει ασθενείς με H1N1 σε μαιευτήριο του ίδιου ομίλου, σε όροφο μάλιστα όπου υπάρχει θάλαμος με νεογνά. Η ιστορία που διηγήθηκαν συγγενείς ασθενούς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μοιάζει απίστευτη, αλλά είναι αληθινή.
Πριν από περίπου μία εβδομάδα, μια ηλικιωμένη γυναίκα ένιωσε τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης. Υψηλό πυρετό, βήχα και εξάντληση.
Γνωρίζοντας την επικινδυνότητα αλλά και τις διαστάσεις που έχει πάρει ο ιός, αποφάσισε να εξεταστεί αμέσως. Είχε ιδιωτική ασφάλιση οπότε πήγε κατευθείαν σε ιδιωτική κλινική. Εκεί, αφού επιβεβαιώθηκε πως είχε τη γρίπη Η1Ν1 ξεκίνησε η διαδικασία για εισαγωγή. Είχε ακούσει πως όλα τα νοσοκομεία –ιδιωτικά και δημόσια– ήταν ασφυκτικά γεμάτα λόγω της γρίπης αλλά της είπαν πως θα βρισκόταν λύση. Και πράγματι λίγη ώρα αργότερα της ανακοίνωσαν πως είχε βρεθεί δωμάτιο.
Οχι όμως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αλλά σε μαιευτήριο του ίδιου ομίλου. Της φάνηκε περίεργο αλλά δεν έφερε αντίρρηση και μεταφέρθηκε εκεί την ίδια κιόλας ημέρα. Οταν όμως είδε πως το δωμάτιό της ήταν ακριβώς απέναντι από έναν θάλαμο νεογνών προβληματίστηκε: «Δεν είναι επικίνδυνο;» αναρωτήθηκε εκείνη αλλά και η οικογένειά της. Τα δικά της παιδιά, για παράδειγμα, δεν είχαν κολλήσει, αλλά ο γιατρός της τους είχε πει να πάρουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή παρότι έπαιρναν όλες τις προφυλάξεις όταν έρχονταν σε επαφή μαζί της.
Μάλιστα το ίδιο το νοσοκομείο στο οποίο είχε εξεταστεί, σε διαδικτυακή ενημέρωση για την γρίπη τονίζει πως όποιος έχει νοσήσει «πρέπει να αποφεύγει τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με άτομα υψηλού κινδύνου (παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών). Ενω σημειώνουν σε άλλο σημείο πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο (μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής) αλλά και έμμεσα (μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον δηλαδή επιφάνειες, πόμολα κ.α, όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό).
Οταν συνειδητοποίησε πως στον ίδιο όροφο υπήρχαν τουλάχιστον δύο ακόμα ασθενείς με τη γρίπη, πραγματικά αγχώθηκε με την ιδέα πως μπορεί να έβαζαν σε κάποιο κίνδυνο τα νεογέννητα μωρά ή τις μητέρες που μόλις είχαν γεννήσει. Οταν μοιράστηκε τους προβληματισμούς της με τους νοσηλευτές, την καθησύχασαν πως δεν υπήρχε κάποιο θέμα καθώς «λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις». Το ίδιο ανέφερε και ο ιατρός της. «Εχουμε εμβολιαστεί, δεν κολλάμε», της είπε η τραπεζοκόμος που της έφερε το φαγητό – χωρίς να φοράει μάσκα.
Επισκεφθήκαμε το μαιευτήριο και επιβεβαιώσαμε πως πράγματι τα συγκεκριμένα δωμάτια στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με H1N1 είναι ακριβώς απέναντι από τον θάλαμο των νεογνών. Ο συγκεκριμένος θάλαμος δεν είναι προσβάσιμος στον οποιονδήποτε – επιτρέπεται αυστηρά η είσοδος (πατώντας έναν κωδικό) μόνο στους νοσηλευτές και στις μαίες που απασχολούνται αποκλειστικά με τα μωρά. Παρ’ όλα αυτά, τα μωρά μεταφέρονται πολλές φορές μέσα στην ημέρα από τον συγκεκριμένο θάλαμο στα δωμάτια όπου βρίσκονται οι μητέρες τους στον ίδιο όροφο. Μπορεί δηλαδή να τύχει ασθενής φορέας της γρίπης ή συγγενής τους να βγει στον διάδρομο και να βρεθεί δίπλα στους νοσηλευτές που θα μεταφέρουν τα μωρά στα διάφανα ειδικά κρεβατάκια των μαιευτηρίων.
Η «Κ» επικοινώνησε με τη διοίκηση της μαιευτικής κλινικής και έθεσε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το τι οδήγησε στην απόφαση να μεταφερθούν εκεί οι συγκεκριμένοι ασθενείς και όχι κάποιοι άλλοι με μη μεταδοτική νόσο, αλλά και τι προφυλάξεις παίρνουν.
Η απάντησή τους ήταν πως ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες και τηρούνται όλες οι προφυλάξεις όπως έχουν καθοριστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) και επιπλέον, ως κλινική έχουν άδεια –αλλά και την υποχρέωση– να περιθάλπουν άτομα με όλων των ειδών τις ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ