Από φέτος λεφτά στην Ελλάδα – στα 1,85 τρισ. θα φτάσει το «πακέτο» της Κομισιόν
Χρηματοδοτήσεις συνολικής αξίας €1,85 τρισ. που θα έρθουν σε 3 “δόσεις” προτείνει η Κομισιόν. Η πρώτη φάση είναι η ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού με 55 δισ. ευρώ μέσα από το σχήμα “React EU”, αλλά και ανακατανομή κονδυλίων που θα φανεί στην Ελλάδα ως ενίσχυση των κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Από το 2021 θα έρθει το Πακέτο ανάκαμψης αξίας 750 δισ. ευρώ αλλά και ο νέος πολυετής προϋπολογισμός 2021-2027 αξίας 1,1 τρισ. ευρώ. Κονδύλια περί τα 19 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και πάνω από 30 δισ. ευρώ δάνεια και επιδοτήσεις από το πακέτο ανάκαμψης.
Χρηματοδοτήσεις συνολικής αξίας 1,85 τρισ. ευρώ που θα έρθουν σε 3 “δόσεις” προτείνει η Κομισιόν. Περιλαμβάνουν ένα πρώτο κύμα χρηματοδοτήσεων φέτος, το πακέτο ανάκαμψης με τον τίτλο “Next Generation EU” αξίας 750 δισ. ευρώ, αλλά και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό 2021-2027 αξίας 1,1 τρισ. ευρώ (επόμενο ΕΣΠΑ).
Το συνολικό πακέτο πλέον τελεί σε διαπραγμάτευση με τα κράτη – μέλη και με το Ευρωκοινοβούλιο για να τεθεί σε εφαρμογή από το 2021.
Είναι σημαντικό, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη των ελληνικών υπουργείων, πως η 1η φάση τους δεν συνδέεται με το νέο ταμείο που ενεργοποιείται το 2021. Αντιθέτως, θα έρθει φέτος.
Προτείνεται η ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού με 55 δισ. ευρώ μέσα από το σχήμα “React EU” σε συνδυασμό με ανακατανομή πιστώσεων προϋπολογισμού (11,5 δισ.) σε όλα τα κράτη.
Θα φανεί στην Ελλάδα ως ενίσχυση των κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ για να στηριχθούν επενδύσεις ή δράσεις σχετικές με την κρίση (σ.σ. το ΠΔΕ αυξάνεται σε 8 δισ. ευρώ όπως εξήγγειλε στο Capital.gr o ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας).
Τα χρήματα για την Ελλάδα
Το άλλο θετικό είναι η σαφής αύξηση του ποσού που αναλογεί στην Ελλάδα. Το επόμενο ΕΣΠΑ (πολυετές 2021- 2027) δεν μειώνεται παρά ελάχιστα σε αξία (από τα 1,134 τρισ. που είχαν αρχικά προταθεί, στα 1,1 τρισ. ευρώ ανά την ΕΕ). Δηλαδή θεωρητικά η Ελλάδα συνεχίζει να διεκδικεί τα 19 δισ. ευρώ περίπου που της αναλογούν.
Επιπλέον αυτών των 19 δισ., διεκδικεί το “μερίδιο” από τα 750 δισ. ευρώ των νέων χρηματοδοτήσεων λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο σήμερα για κατανομή που οδηγεί σε 22,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω επιδοτήσεων και σε 9,9 δισ. ευρώ μέσω δανείων από το εν λόγω πακέτο (συνολικά 31,9 δισ), χωρίς να διευκρινίζουν αν αφορούν και στα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ελληνικές πηγές τις προηγούμενες ημέρες μιλούσαν για ένα (επιπλέον του ΕΣΠΑ) ποσό που μπορεί να ξεκινά από 7-10 δισ. ευρώ για τη γαλλογερμανική πρόταση 500 δισ. ευρώ επιδοτήσεων.
Τι λέει η Επιτροπή για την Ελλάδα
Με βάση την “κλείδα” κατανομής των 750 δισ. ευρώ ανά κράτος που αναφέρει στα κείμενά της η Κομισιόν, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει επιπλέον ποσό 43,5 δισ. ευρώ μεικτά ή 33,4 δισ. ευρώ καθαρά αν αφαιρεθεί η εθνική συνδρομή (10,1 δισ. ευρώ). Βεβαίως η εν λόγω κατανομή που βασίζεται σε αναλογία ποσού ανά κράτος με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την ύφεση, το χρέος και άλλα χαρακτηριστικά είναι ενδεικτική και θεωρητική. Γιατί σε αυτή τη κατανομή πολλά κράτη όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία η Φιλανδία κλπ θα πρέπει και να… πληρώσουν.
Η Επιτροπή στα ίδια συνοδευτικά κείμενα προβλέπει ύφεση κοντά στο 10% στην Ελλάδα από τις υψηλότερες ανά την ΕΕ λόγω κυρίως του τουρισμού. Εκτιμά πως με τους εν λόγω πόρους το ΑΕΠ της ΕΕ θα ενισχυθεί κατά περίπου 1,75% το 2021 και το 2022 και 2,25% έως το 2024. Η ώθηση θα είναι μεγαλύτερη (στο 4,25%) για κράτη με υψηλό χρέος.
Δανεισμός από αγορές
Το θετικό είναι επίσης πως η Επιτροπή θα δανεισθεί από τις αγορές ποσό 750 δισ, ευρώ το οποίο θα αποπληρωθεί μετά το 2028.
Το ποσό των επιπλέον επιδοτήσεων δεν είναι πολύ μεγάλο. Από το ποσό αυτό στο νέο ταμείο Recovery and Resilience Facility θα διατεθούν 560 δισ. εκ των οποίων 310 δισ. θα είναι επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα 250 δισ. θα είναι δάνεια. Το υπόλοιπο ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές θα μοιρασθεί σε άλλες πρωτοβουλίες.
Πέρα από τα 1,85 τρισ. ευρώ του εν λόγω πακέτου προωθούνται και τα 540 δισ. ευρώ των 3 εργαλείων που τίθενται εντός του 2020 σε εφαρμογή: του SURE, των δανείων της ΕΤΕπ που αποφασίσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και των δανείων του ESM.
Το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση με στόχο την συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο με τα κράτη – μέλη και με το Ευρωκοινοβούλιο. Για να τεθεί σε εφαρμογή το νωρίτερο δυνατό εντός του 2021…
Της Δήμητρας Καδδά-capital.gr