Από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη: Ο οδικός χάρτης για τη ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στην Θεσσαλονίκη όπου θα έχει τις πρώτες του επαφές με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ. Την Δευτέρα θα επισκεφθεί την Χάγη
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στους εταίρους έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μετά τον Εμανουέλ Μακρόν απέσπασε τα θετικά σχόλια και από την Άνγκελα Μέρκελ. Σειρά παίρνει πλέον η ΔΕΘ και οι συσκέψεις με τους παραγωγικούς φορείς που θα έχει ο πρωθυπουργός σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθώντας μια διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τους προκατόχους του, απέφυγε την «παγίδα» των αλλαγών των όρων του οικονομικού προγράμματος, καθώς γνώριζε πως δεν θα έπαιρνε τόσο σύντομα καμία απάντηση. Παρά το γεγονός πως την κυβέρνηση την «καίει» η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων εκείνος επέλεξε διαφορετική ρότα. «Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε, τα ζητήματα των πλεονασμάτων και του χρέους. Όσο πιο γενναία και ισχυρή είναι η ανάπτυξη στη χώρα μας τόσο πιο εύκολα γίνονται τα ζητήματα της διαχείρισης του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ δείχνοντας πως έχει ξεκάθαρη στόχευση.
Λίγο πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Εκείνο που έκανε εντύπωση στον πρωθυπουργό είναι ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν απολύτως ενήμερη για τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης. «Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε «κωλοτούμπα» . Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριακός Μητσοτάκης στην σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους.
Μίλησε στην γλώσσα τους
Στις δύο σημαντικές επαφές που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Παρίσι και Βερολίνο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις μία τακτική που εκτίμησαν τόσο ο Εμμανουέλ Μακρόν όσο και η Άνγκελα Μέρκελ, που θεωρούν πως βρήκαν έναν αξιόπιστο συνομιλητή. «Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς, γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς. Και σε αυτές τις αλλαγές θέλουμε τη Γερμανία ως σύμμαχο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο. Το γεγονός επίσης ότι στην κατ’ ιδίαν επαφές που έγιναν ο πρωθυπουργός μίλησε γαλλικά και γερμανικά αντίστοιχα ήταν ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους δύο ευρωπαίους ηγέτες.
Συμμαχίες απέναντι στην Άγκυρα
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να καταστήσει σαφές πως η στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και την κυπριακή ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ελληνικό. Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί την συμφωνία με την Ε.Ε για τις προσφυγικές ροές οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί. Με τις κινήσεις αυτές η ελληνική πλευρά κερδίζει συνεχώς συμμάχους και παράλληλα φέρνει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στους κόλπους των Βρυξελλών. Άλλωστε ακόμα και την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση ήταν από τους πρώτους που είχε ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για τις προκλητικές της κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το βάρος στη ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στην Θεσσαλονίκη όπου θα έχει τις πρώτες του επαφές με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Δευτέρα θα επισκεφθεί την Χάγη και στην συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να κάνει τις τελευταίες συσκέψεις πριν ανέβει εκ νέου στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεση και τις οικονομικές εξαγγελίες που θα κάνει στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με τα επιτόκια στα 5ετή και 10ετή ομόλογα να βρίσκονται σε κάθετη πτώση σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει προκειμένου να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο δεύτερο πακέτο των φοροελαφρύνσεων που θα περιλαμβάνει μειώσεις στις εισφορές και τους φορολογικούς συντελεστές.
Πηγή: thetoc.gr