ΣΠΟΡ

Από τον Σιδέρη στον Τσιμίκα

Λάμψη, χρήματα, παγκόσμια προβολή. Η μεταγραφή του Κώστα Τσιμίκα από τον Ολυμπιακό στη Λίβερπουλ επισκίασε οποιαδήποτε άλλη Ελληνα παίκτη στο παρελθόν.

Οχι εξαιτίας του ποσού που δαπανήθηκε (τα χρήματα ήταν πολλά –περίπου 15 εκατ. ευρώ– αλλά απέχουν από τα ποσά που έχουν δαπανηθεί για άλλες μετακινήσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών), όσο κυρίως από το κύρος που προσδίδει η αγγλική ομάδα.

Οι «κόκκινοι» βρίσκονται στο απόγειο της δόξας τους, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια έχουν κατακτήσει διαδοχικά το Τσάμπιονς Λιγκ και την Premier League έπειτα από 30 χρόνια ανομβρίας, με αποτέλεσμα η μεταγραφή του Τσιμίκα να γίνει πρώτη είδηση, όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Αγγλία, αλλά σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου η Λίβερπουλ έχει πιστούς φίλους.

Ομως ο Ελληνας μπακ δεν ήταν ο πρώτος και σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος που η μεταγραφή του γίνεται… viral. Αλλωστε τη φανέλα του αγγλικού συλλόγου είχε φορέσει στο παρελθόν και ο Σωτήρης Κυργιάκος (2009-2011), ο οποίος είχε μετακινηθεί στο «Ανφιλντ» από την ΑΕΚ έναντι 3 εκατ. ευρώ, αλλά σε χρόνια που η Λίβερπουλ είχε χάσει μέρος της λάμψης της.

Παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν από τους Αγγλους για την απόκτησή του, ο Κώστας Τσιμίκας δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη πεντάδα των πιο δαπανηρών μεταγραφών Ελλήνων παικτών. Στη σχετική λίστα την πρωτοκαθεδρία την έχει ο Κώστας Μανωλάς, καθώς για τα… μάτια του πέρυσι το καλοκαίρι η Νάπολι δεν δίστασε να βγάλει από τα ταμεία της 34 εκατ. ευρώ, όσα απαιτούσε δηλαδή η ρήτρα του με τη Ρόμα, προκειμένου να μετακομίσει από την πρωτεύουσα της Ιταλίας στον Νότο, εξαργυρώνοντας, μεταξύ άλλων, το χρυσό γκολ που είχε πετύχει απέναντι στην Μπαρτσελόνα, με το οποίο η Ρόμα πέτυχε μία από τις σπουδαιότερες ανατροπές στην ιστορία της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας είναι ο Κώστας Μήτρογλου. Ο Ελληνας επιθετικός στοίχισε στη Μαρσέιγ 27,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να τον κάνει δικό της από την Μπενφίκα, όμως η παρουσία στην ομάδα του μεγάλου γαλλικού λιμανιού δεν δικαιολόγησε τα χρήματα που δαπανήθηκαν.

Το καλοκαίρι του 2017 ο Παναγιώτης Ρέτσος αποτέλεσε το πιο «καυτό» μεταγραφικό όνομα. Η Λεβερκούζεν αποφάσισε να δαπανήσει ένα ποσό γύρω στα 22 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον 19χρονο κεντρικό αμυντικό του Ολυμπιακού, τον οποίο έβλεπε ως μια μεγάλη επένδυση για το μέλλον. Αν και η αρχή του ήταν καλή, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Ενας ακόμα Ελληνας παίκτης για τον οποίο δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Οχι άδικα, καθώς ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός ήταν για χρόνια ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη στη συγκεκριμένη θέση. Εχοντας περάσει από Μίλαν και Τζένοα βρήκε τελικά την ποδοσφαιρική του Ιθάκη στη Γερμανία, παίζοντας συνολικά επτά χρόνια σε Βέρντερ και Ντόρτμουντ, όπου έφτασε τις 189 συμμετοχές. Αυτές του έδωσαν στο διαβατήριο για την Αρσεναλ, η οποία έβγαλε από τα ταμεία της 20 εκατ. ευρώ για να τον πάει στο «Εμιρέιτς» όπου επίσης κέρδισε σχεδόν αμέσως τη φανέλα του βασικού. Στη σχετική λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων Ελλήνων παικτών, βρίσκουμε επίσης τον Γιούρκα Σεϊταρίδη (δύο φορές), ξανά τον Κώστα Μήτρογλου (από τον Ολυμπιακό στη Φούλαμ), τον Ανδρέα Σάμαρη (από τον Ολυμπιακό στην Μπενφίκα), καθώς και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο (από την Λεβερκούζεν στο Αμβούργο).

Γυρνώντας βέβαια τον χρόνο πίσω υπάρχουν και άλλες μετακινήσεις που είχαν προκαλέσει πάταγο τα χρόνια που έγιναν, αλλά οικονομικά απέχουν, από αυτές των τελευταίων ετών. Η μεταγραφή του Γρηγόρη Γεωργάτου από τον Ολυμπιακό στην Ιντερ έχει αφήσει εποχή, καθώς ο Ελληνας μπακ πήρε αμέσως τη φανέλα του βασικού σε μια ομάδα που είχε συμπαίκτες τους Ρονάλντο, Βιέρι, Σανέτι, Μιχαΐλοβιτς και Ζαμοράνο. Οι «νερατζούρι» είχαν δώσει στους «ερυθρόλευκους» το 1999 το εξωφρενικό για εκείνα τα χρόνια το ποσό των 2,5 δισ. δραχμών (περίπου 7 εκατ. ευρώ).

Επίσης εξαιρετική καριέρα εκτός συνόρων είχε πραγματοποιήσει ο Νίκος Μαχλάς που έφυγε για «ψίχουλα» (με τα τωρινά δεδομένα) από τον ΟΦΗ για τη Φίτεσε. Με εξαιρετικές εμφανίσεις (Χρυσό Παπούτσι), θα μεταγραφεί στον Αγιαξ έναντι περίπου 2,9 δισ. δραχμών (8,5 εκατ. ευρώ).

Πριν από όλα αυτά βέβαια, υπήρξε ο παίκτης που έδειξε τον… δρόμο. Ο Γιώργος Σιδέρης έγινε το 1970 ο πρώτος Ελληνας που πήρε μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού, όταν έφυγε από τον Ολυμπιακό για να φορέσει για έναν χρόνο τη φανέλα της βελγικής Ρουαγιάλ Αντβέρπ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ – kathimerini.gr