Απόφαση κάθαρσης για τη Δημοκρατία
Με μία ιστορική απόφαση, δεύτερη σε πολιτική σημασία για τη δημοκρατία από τη Μεταπολίτευση ώς σήμερα έπειτα από εκείνη για τους πρωταίτιους της δικτατορίας, η Δικαιοσύνη χθες επιφύλαξε βαριά ποινική καταδίκη για τους πολιτικούς εκπροσώπους της Χ.Α. και για τις εγκληματικές δράσεις της, δίδοντας πολιτικά χαριστική βολή στο ναζιστικό μόρφωμα που αναπτύχθηκε και έδρασε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε χθες για την ενοχή των κατηγορουμένων, έπειτα από διαδικασία πεντέμισι χρόνων, κατέληξε σε βαριά καταδίκη όλων των πολιτικών στελεχών της Χ.Α., που κηρύχθηκαν ένοχοι ως εγκληματική οργάνωση. Και οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος, το οποίο πλέον έχει πολιτικά εξανεμιστεί, κρίθηκε ότι αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση με χαρακτηριστικά ναζιστικού τύπου.
Ομως, η σημασία της απόφασης του δικαστηρίου δεν περιορίστηκε μόνον στην απόδοση κατηγορίας για εγκληματική οργάνωση σε όλα τα δικαζόμενα πολιτικά στελέχη.
Το σημαντικότερο της απόφασης είναι ότι κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι μετέχοντες στον σκληρό πολιτικό πυρήνα του κόμματος της Χρυσής Αυγής, γεγονός που σημαίνει, ότι οι επτά που κηρύχθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) κινδυνεύουν να πάνε –όλοι ή κάποιοι από αυτούς– φυλακή.
Το γεγονός ότι το δικαστήριο κατέληξε σε καταδίκη ενοχής για εγκληματική οργάνωση για τα πολιτικά στελέχη της Χ.Α., έχει τεράστια πολιτική, κοινωνική και ποινική σημασία, καθώς πλέον αναγνωρίστηκε με δικαστική απόφαση ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός φορέας είχε πολιτικό σχέδιο και πολιτική οργάνωση για τις εγκληματικές πράξεις που είχαν διαπράξει στελέχη και μέλη του.
Επίσης, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, εκτός από τα πολιτικά στελέχη, κρίθηκαν και άλλα στελέχη ή μέλη της Χ.Α. που μετείχαν σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο συνολικός τους αριθμός μαζί με τους πολιτικούς ανέρχεται σε πενήντα.
Η ποινική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο ποινικός νόμος για εκείνους που διευθύνουν εγκληματική οργάνωση, όπως εν προκειμένω για τους επτά, είναι ποινές κάθειρξης ώς 15 χρόνια και ως εκ τούτου οι πιθανότητες κάποιοι από αυτούς να οδηγηθούν στη φυλακή είναι μεγάλες.
Εκτός όμως από τη σημαντική από πολιτικής και ποινικής πλευράς κατηγορία για εγκληματική οργάνωση, την οποία το δικαστήριο απέδωσε σε πολιτικά και μη στελέχη της Χ.Α., οι δικαστές υπήρξαν καταδικαστικοί και για τα εγκλήματα της Χ.Α. που περιγράφονται στο βαρύτατο κατηγορητήριο.
Τόσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όσο και για τις υπόλοιπες εγκληματικές πράξεις στελεχών και μελών της Χ.Α. το δικαστήριο ομόφωνα καταδίκασε τους περισσότερους από τους κατηγορουμένους, επιβεβαιώνοντας έτσι την ορθότητα του κατηγορητηρίου αλλά και τη θεμελίωση της ποινικής δίωξης για την οποία τόσος λόγος είχε γίνει στο παρελθόν.
Απουσίες
Η δικαστική απόφαση, κατάληξη μιας δικαστικής διαδικασίας 5,5 χρόνων δίκης και 7 χρόνων συνολικά δικαστικών διαδικασιών, ανακοινώθηκε από την εμβληματική πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, η οποία είχε απόλυτη επίγνωση του βάρους και της αποφάσεως και της ευθύνης και της ιστορικότητας της στιγμής.
Μελανό σημείο της χθεσινής διαδικασίας η απουσία από το εδώλιο του συνόλου των πολιτικών στελεχών της Χ.Α. που δεν εμφανίστηκαν ούτε για να ακούσουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου, προσβάλλοντας βάναυσα τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων και αγνοώντας επιδεικτικά τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι παρών δεν ήταν ούτε ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς, αλλά ούτε και περισσότεροι από τους μετέχοντες, ως συνεργοί ή συμμέτοχοι στη δολοφονία Φύσσα ή στις άλλες εγκληματικές πράξεις της Χ.Α., όπως τη βίαιη επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και άλλες.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, άλλωστε, κάθησαν χθες ελάχιστοι από τους συνολικά 68 κατηγορουμένους, καθώς η συντριπτική τους πλειονότητα εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος.
Πάντως, όσοι ήταν μέσα στη δικαστική αίθουσα και πρωτίστως η Μάγδα Φύσσα, τραγική φιγούρα αυτής της δίκης αλλά και λοιποί συγγενείς των θυμάτων, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης τόσο για την καταδίκη των υπευθύνων της δολοφονίας Φύσσα πρωτίστως, όσο και για την καταδίκη των πολιτικών της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.
Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος κρεμόταν από τα χείλη της προέδρου για την απόφαση και περίμενε το αποτέλεσμα της δίκης με μεγάλη αγωνία, ενώ παρόντες ήταν βουλευτές από όλα τα κόμματα, καθώς και η Μπέτυ Μπαζιάνα.
Η μάχη των ελαφρυντικών
Η δίκη συνεχίστηκε μέχρι αργά χθες το βράδυ, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων δίνουν μάχη για να αναγνωριστούν από το δικαστήριο ελαφρυντικά προκειμένου να πέσουν οι ποινές πιο χαμηλά και επιπλέον να αποφύγουν τη φυλακή ορισμένοι από εκείνους που κηρύχθηκαν ένοχοι. Ελαφρυντικά ζήτησε, μεταξύ άλλων, και η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά, καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, για πρότερο σύννομο βίο, ενώ ανάλογα αιτήματα υπέβαλαν και πολιτικά στελέχη της Χ.Α. μεταξύ των οποίων ο Ηλίας Κασιδιάρης, η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια και άλλοι.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα, οπότε το δικαστήριο αναμένεται να εισέλθει στο κρίσιμο κεφάλαιο των ποινών για να καταλήξει στις τελικές και στο ποιος από τους κατηγορουμένους τελικά θα πάει μέσα.
Ένοχοι οι βασικοί πρωταγωνιστές των εγκληματικών δράσεων
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ιστορικής σημασίας απόφαση για τη Χ.Α., που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση τον πολιτικό της πυρήνα, ελήφθη χωρίς καμία μειοψηφία, όπως και η απόφαση με την οποία κρίθηκαν ένοχοι οι βασικοί πρωταγωνιστές πολλών εγκληματικών δράσεών της. Ολοι οι δικαστές, και οι τρεις, ψήφισαν τόσο για την ενοχή στο κρίσιμο από πολιτικής και ποινικής πλευράς ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης όσο και για τους δράστες των διαφόρων εγκλημάτων και επιθέσεων.
Το βάρος της απόφασης, όπως είναι φυσικό, έφερε η εμβληματική πρόεδρος της δίκης Μαρία Λεπενιώτη, που κράτησε γερά το τιμόνι της πολύχρονης διαδικασίας, αλλά σημαντική υπήρξε και η συνεισφορά της Γεσθημανής Τσουλφόγλου και του Ανδρέα Ντόκου που μετείχαν στη δικαστική σύνθεση. Σημαντική και η παρουσία της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, αν και πρότεινε την απαλλαγή των πολιτικών στελεχών της Χ.Α. με το σκεπτικό ότι δεν έστεκε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και του αναπληρωτή εισαγγελέα Στέλιου Κωσταρέλου.
Οσον αφορά το βαρύ κατηγορητήριο με τις δεκάδες εγκληματικές πράξεις και δράσεις στελεχών και μελών της Χ.Α., το δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία από πρόθεση τον Γιώργο Ρουπακιά, καθ’ ομολογίαν δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, και άλλους 15 που μετείχαν ως συνεργοί ή συμμέτοχοι στο στυγερό έγκλημα. Ολοι κρίθηκαν ένοχοι, πλην δύο που απαλλάχθηκαν.
Ενοχοι κρίθηκαν και οι τέσσερις που είχαν δικαστεί για τη σκληρή επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, με την επισήμανση πως το δικαστήριο μετέτρεψε την αρχική κατηγορία από ανθρωποκτονία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Ενοχοι κρίθηκαν επίσης οι πέντε που δικάστηκαν για τη βίαιη επίθεση κατά Αιγυπτίων ψαράδων, ενώ πολλοί άλλοι για επιμέρους πράξεις.
Εκείνοι που αθωώθηκαν είχαν κατηγορίες ήσσονος σημασίας ή περιφερειακούς ρόλους, όπως οι δύο αθωωθέντες για την υπόθεση Φύσσα, και συνολικά είναι 15.
Το δικαστήριο είναι προφανές ότι δεν δέχθηκε την απαλλακτική πρόταση που είχε υποβάλει η εισαγγελέας της δίκης Αδαμαντία Οικονόμου για τους πολιτικούς, για τους οποίους είχε ζητήσει να κηρυχθούν αθώοι για την εγκληματική οργάνωση, προτείνοντας ουσιαστικά για καταδίκη μόνον τη δολοφονία Φύσσα και επιμέρους εγκληματικές δράσεις.
Ιωάννα Μάνδρου – kathimerini.gr