«Απόβαση» ξένων και Ελλήνων συγγραφέων στα Χανιά
Περισσότερους από 70 συγγραφείς και ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τουλάχιστον 50 θεματικές συζητήσεις, σεμινάρια και λοιπές εκδηλώσεις, αλλά και μια ευρεία γκάμα προβληματισμών γύρω από την κεντρική θεματική ενότητα με τίτλο «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο»
Περισσότερους από 70 συγγραφείς και ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τουλάχιστον 50 θεματικές συζητήσεις, σεμινάρια και λοιπές εκδηλώσεις, αλλά και μια ευρεία γκάμα προβληματισμών γύρω από την κεντρική θεματική ενότητα με τίτλο «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο», περιλαμβάνει το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου σε χώρους όπως το Μεγάλο Αρσενάλι και το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.
To πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσιάστηκε χθες, και στις αυξημένες φέτος διεθνείς παρουσίες του περιλαμβάνεται ο ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον, η γεννημένη στη Βόρεια Μακεδονία συγγραφέας Ρουμένα Μπουζάροφσκα, η σερβικής καταγωγής Κροάτισσα μυθιστοριογράφος Λάνα Μπάστασιτς, η Γαλλοελβετή δημοσιογράφος και συγγραφέας Μόνα Σολέ και αρκετοί Λατινοαμερικάνοι δημιουργοί, όπως ο Κουβανός πεζογράφος Λεονάρδο Παδούρα, ο Κολομβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Γκαμπόα, ο πολυβραβευμένος λογοτέχνης από τη Νικαράγουα Σέρχιο Ραμίρες, η γνωστή για τα μικροδιηγήματά της Ανα Μαρία Σούα από την Αργεντινή και ο συμπατριώτης της και «φωτογράφος των συγγραφέων» Ντανιέλ Μορντζίνσκι. Συμμετέχουν ακόμη η Βρετανίδα συγγραφέας Μπέθαν Ρόμπερτς και, βέβαια, ο Βρετανός ιστορικός και διπλωμάτης Μάικλ Λιουέλιν Σμιθ, ο οποίος θα «προλογίσει» το φεστιβάλ με μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί πριν από τα εγκαίνιά του και στην οποία ο Σμιθ θα δώσει ομιλία με τίτλο «Η Κρήτη στη ζωή μου».
Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου της κρητικής πόλης θα φιλοξενήσει παρουσιάσεις, διαλέξεις, συναυλίες αλλά και εκθέσεις για τον Καβάφη
Στην «ελληνική αντιπροσωπεία» θα δούμε μεταξύ άλλων τους Ρέα Γαλανάκη, Νίκο Βατόπουλο, Σταύρο Ζουμπουλάκη, Νίκο Δαββέτα, Χρήστο Οικονόμου, Γιάννη Δούκα, Χρήστο Χωμενίδη, Ερση Σωτηροπούλου, Δημοσθένη Παπαμάρκο, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Γιάννη Σκαλιδάκη κ.ά. Το «παρών» θα δώσει και ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, «Στον Λαβύρινθο: ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Heiner Müller».
Οι ανισότητες με βάση το φύλο, η σχέση ανθρώπων και μηχανών, η ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Κρητών, αλλά και τα ταυτοτικά ζητήματα που αποτυπώνονται στο έργο του Καβάφη και του Καζαντζάκη είναι επίσης μερικοί από τους επιμέρους άξονες που θα διερευνηθούν στο πλαίσιο της κεντρικής θεματικής ενότητας του φεστιβάλ. Στις παράλληλες εκδηλώσεις, που συνομιλούν με τις φετινές επετείους της γέννησης και του θανάτου του Αλεξανδρινού ποιητή, περιλαμβάνεται συναυλία της Λένας Πλάτωνος, έκθεση του Δημήτρη Αστερίου, θεατρικά αναλόγια από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ενώ δεν λείπουν και οι συνεργασίες με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Χανίων και με το φεστιβάλ κόμικς Chaniartoon.
«Τα Χανιά είναι μια πόλη υπόδειγμα για τέτοιες διοργανώσεις», δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής. «Η πόλη έχει το κατάλληλο πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον, έχει το κατάλληλο μέγεθος –στο εξωτερικό, παρόμοια φεστιβάλ πετυχαίνουν σε τέτοιου μεγέθους πόλεις–, έχει ένα δημιουργικό και πνευματικό δυναμικό, καθώς και τη δυνατότητα να αγκαλιάσει ολόκληρη τέτοια γεγονότα. Ενας μελλοντικός μας στόχος θα είναι να φτάσει όλη η πόλη των Χανίων να ζει εκείνες τις ημέρες για το φεστιβάλ».
Νικόλας Ζώης-kathimerini.gr