Απολογούνται οι 11 από τους 18 συλληφθέντες για το κύκλωμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Σύγκρουση συμφερόντων και όχι ποινικό αδίκημα «βλέπουν» οι συνήγοροι τους
Έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους έφτασαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης οι 11 από τους 18 κατηγορούμενους για την υπόθεση διαφθοράς στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Για την υπόθεση μεταξύ άλλων κρατούνται ο Λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, τέσσερις πλοιοκτήτες, εφτά υπάλληλοι των εταιριών και έξι πλοηγοί.
Οι έντεκα εκ των 18 κατηγορουμένων ξεκίνησαν την απολογία τους στην ανακρίτρια του δεύτερου ορόφου των Δικαστηρίων λίγο μετά τις 10 το πρωί, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να απολογηθούν αύριο.
Σε δηλώσεις του ο συνήγορος υπεράσπισης Λάμπρος Μαργαρίτης τόνισε πως οι κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για εκβιάσεις δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό υλικό της υπόθεσης και εκείνο που πρέπει ίσως να ερευνηθεί είναι το τρίτο αδίκημα αυτό της δωροδοκίας κάτι που όπως είπε οι κατηγορούμενοι που εκπροσωπεί αρνούνται.
Όπως είπε: «Νομίζω ότι η όλη υπόθεση στην ουσία είναι μια κατάληξη σύγκρουσης εμπλεκομένων εταιρειών σε επίπεδο ανταγωνιστικό. Το γεγονός ότι έφτασε στο στάδιο της κύριας ανάκρισης οφείλεται προφανώς σε προσπάθεια μέρους των εμπλεκομένων προσώπων που φέρεται κατά τους ισχυρισμούς να έχουν αδικηθεί από τον ανταγωνισμό αυτόν».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως: «Νομίζω ότι η πορεία της υπόθεσης θα τα αναδείξει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και στο τέλος θα μείνει η αίσθηση του κόσμου ό τι κάτι σοβαρό συνέβη ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει συμβεί αυτό που προς τα έξω διαχέεται».
Από την πλευρά του, ο συνήγορος άλλου κατηγορουμένου Δημήτρης Τσάκος σημείωσε πως «η δικογραφία οφείλεται σε μια διένεξη ανώνυμων εταιρειών ο,τι αφορά την ρυμούλκηση ο,τι αφορά την μεταφορά ρυμουλκώ σκαφών κατά την είσοδο και την έξοδο σκαφών στο Λιμάνι» είπε. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. «Είναι μια διένεξη μεταξύ των εταιριών. Δεν υπάρχει πουθενά άμεση ζημία. Δεν υπάρχει πουθενά άμεση απειλή και με αυτά τα δεδομένα υποστηρίζεται σθεναρά και νομικά ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το έγκλημα» είπε συμπληρώνοντας ότι εκτιμά πως η δικαιοσύνη να δώσει στην υπόθεση τις πραγματικές της διαστάσεις. Για το αδίκημα της δωροδοκίας ο κ. Τσάκος σχολίασε πως «δεν είναι υπό την έννοια της δωροδοκίας για να παραβεί κάποιος τα καθήκοντα του ή μέσα στα καθήκοντα του». Έκανε λόγο για μια εθιμική κατάσταση που ήταν μια προσφορά χωρίς να συνδυάζεται με τις ενέργειες ή τα καθήκοντα ή να αντίκειται στα καθήκοντα.