«Αποκαλυπτήρια» του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης & προϋπολογισμού 2021
«Αποκαλυπτήρια» αυτή την εβδομάδα για το «πρώτο» ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, τον προϋπολογισμό του 2021, αλλά και την 8η έκθεση αξιολόγησης της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Εντός της εβδομάδας αποστέλλεται στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα μέσω του Νext Generation EU. Πρόκειται για ένα πρώτο σχέδιο με προτάσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις τα οποία, εκτός από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, θα συμβάλλουν στην κινητοποίηση και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Από τα 32 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. ευρώ συνδέονται με δράσεις στήριξης (πρόγραμμα React EU), ενώ τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ:
- 16-17 δισ. ευρώ αφορούν επιδοτήσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με περίπου 1,6 με 1,7 δισ. ευρώ να λαμβάνονται φέτος και
- τα υπόλοιπα 13 με 14 δισ. ευρώ να προέρχονται από δάνεια. Από αυτά, ως προκαταβολή το 2021 αναμένονται γύρω στο 1 με 1,3 δισ. ευρώ.
Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 του μηνός, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Μιας έκθεσης η οποία αν είναι θετική, θα δίνει τη δυνατότητα το EuroWorking Group αρχικά στις 24 του μηνός και κατόπιν το Eurogroup στις 30 Νοεμβρίου να «ανάψει το πράσινο φως» για την εκταμίευση SNP’s & ANFA’s ύψους 640 εκατ. ευρώ. Μια θετική απόφαση αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης, μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ώστε η χώρα να διατηρήσει την επαφή της με τις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα και τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας περαιτέρω τον «λογαριασμό» για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων πέρα από τα 3,3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
Υπενθυμίζεται ότι στα βασικά προαπαιτούμενα ήταν ο νέος πτωχευτικός κώδικας που ήδη νομοθετήθηκε, όπως και το μισθολόγιο των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, το οποίο τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση.
Η νέα εβδομάδα ολοκληρώνεται με την κατάθεση, την Παρασκευή, του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2021.
Ένας προϋπολογισμός με σημαντικές πλέον διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προσχέδιο του Οκτωβρίου, καθώς η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε αλλαγές στις εκτιμήσεις του για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως το ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα, το χρέος, αλλά και σε προσαρμογές στα μέτρα που θα περιλαμβάνονται για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και το 2021.
Όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου καθίσταται πλέον βασικό. Δηλαδή:
- Η ύφεση φέτος θα κινηθεί λίγο πάνω από 10% και το 2021 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5%.
- Το πρωτογενές έλλειμμα το 2020 θα κυμανθεί στο 9% με 9,5% του ΑΕΠ και το 2021 γύρω στο 3%.
- Όσον αφορά το χρέος, φέτος θα ξεπεράσει το 200%, πιθανόν γύρω στο 205% με 206% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες προκύψουν λόγω της πανδημίας, τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του έτους, δεν αποκλείεται να περιληφθούν και νέα μέτρα στήριξης. Ένα από αυτά είναι η συνέχιση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και το 2021.
Στα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το νέο έτος περιλαμβάνονται:
- Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
- Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών κι εργοδοτικών εισφορών.
Όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες, η πανδημία φέτος θα τις οδηγήσει πάνω από τα 70 δισ. ευρώ.
Ραλλού Αλεξοπούλου – naftemporiki.gr