ΕΛΛΑΔΑ

Αποδίδουν τα κίνητρα για κινηματογραφικές παραγωγές

Από τα γυρίσματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, δημιουργούνται περίπου 24.429 θέσεις απασχόλησης

Όλο και περισσότερες εταιρείες παραγωγής υποβάλλουν αιτήσεις για να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί.

Εως τα τέλη Ιουνίου, στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) είχαν υποβληθεί συνολικά 106 αιτήσεις για το γύρισμα ταινιών.

Από αυτές, οι 62 έχουν υπαχθεί στο κίνητρο του cash rebate, ενώ οι 23 βρίσκονται σε στάδιο εξέτασης ή/και αναμονής έγκρισης. Τα 62 εγκεκριμένα σχέδια έχουν προϋπολογισμένα έξοδα που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα ύψους 56.000.000 ευρώ. Οι 31 παραγωγές είναι διεθνείς, με προϋπολογισμένα έξοδα στην Ελλάδα ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα γυρίσματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, δημιουργούνται περίπου 24.429 θέσεις απασχόλησης (ηθοποιοί, τεχνικοί, βοηθητικοί, συνεργεία κ.λπ.). Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα σε πάνω από 100 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων, η Αττική, η Ηπειρος, η Νίσυρος, η Δήλος, η Κέρκυρα, τα Καλάβρυτα, η Μύκονος, το Ηράκλειο, η Χαλκιδική, η Κως, η Αντίπαρος, η Αίγινα, ο Ισθμός, η Μονεμβασιά, το Ναύπλιο, η Αλίαρτος, η Θεσσαλονίκη, η Ηλεία, η Αρκαδία, η Αράχωβα, τα Κύθηρα, τα Χανιά, η Πάτρα, το Γαλαξίδι, η Θήβα, η Λαμία, τα Ζαγοροχώρια, τα Μετέωρα, η Πάρος, η Μακεδονία και η Θράκη.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που βελτιώνει το πλαίσιο της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. «Με την Ελλάδα να είναι ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο, στόχος του νομοσχεδίου είναι τόσο η προσέλκυση ξένων παραγωγών όσο και η ενίσχυση ελληνικών παραγωγών που μπορούν να εξαχθούν», σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.