Απεργίες και πορείες για έκτη ημέρα σε όλη τη Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ. Ειρηνικές πορείες πραγματοποίησαν χθες σε πόλεις της Γαλλίας εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, που απεργούν για έκτη ημέρα διαμαρτυρόμενοι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις. Δεκάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά, οι συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν ποσοστό 20% των πτήσεών τους.
Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να υποχωρήσουν. «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι αναγκαία, αλλά η κυβέρνηση Μακρόν επιδιώκει τη διάλυση του συστήματος και όχι τη μεταρρύθμισή του. Το σχέδιο του Μακρόν είναι η πάταξη των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων. Το δικό μας σχέδιο αφορά την αλληλεγγύη», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της προσκείμενης στο κομμουνιστικό κόμμα οργάνωσης CGT. Τα συνδικάτα κάλεσαν σιδηροδρομικούς, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματικούς κλάδους του δημόσιου τομέα να αυξήσουν την πίεση προς τον Γάλλο πρόεδρο ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης των λεπτομερειών της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης. Στο Παρίσι, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί χθες το πρωί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποκλείοντας τους δρόμους γύρω από το προεδρικό μέγαρο και την πρωθυπουργική κατοικία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ταραχές, ενώ μέχρι χθες το απόγευμα, η μεγάλη πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας διεξαγόταν σε συνθήκες ηρεμίας. Στο Μπορντό και στη Μασσαλία, χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου Μακρόν, ενώ σημαντική κινητοποίηση σημειώθηκε και σε άλλες πόλεις, όπως η Ρεν, η Λυών και η Νάντη.
Ο πρόεδρος Μακρόν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το περίπλοκο συνταξιοδοτικό σύστημα με ενιαίο, βασισμένο στους πόντους που θα εξασφαλίζει ο κάθε εργαζόμενος στην επαγγελματική πορεία του. Η διατήρηση του υπάρχοντος συνταξιοδοτικού θα σημάνει τη διατήρηση του ελλείμματος του ασφαλιστικού, ύψους 17 δισ. ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 0,7% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, όμως, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, που κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά τη σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος.
Οι απεργίες των τελευταίων ημερών είναι οι μαζικότερες και μαχητικότερες στη Γαλλία μετά το 1995, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, υπό την πίεση των συνδικάτων. Η κυβέρνηση Ζιπέ ουδέποτε ανέκαμψε πολιτικά από την κρίση της εποχής εκείνης. «Το διακύβευμα ξεπερνά κατά πολύ τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Για τον Μακρόν αποτελεί θέμα γοήτρου στον πόλεμό του κατά των παλαιωμένων θεσμών και των προνομίων συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων. Οσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, όμως, ο Μακρόν θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί», αναφέρει ο οικονομολόγος Κρίστοφερ Ντένμπικ. Την ίδια στιγμή, πίεση χρόνου αντιμετωπίζουν και τα συνδικάτα, τα οποία ανησυχούν για ενδεχόμενη υποχώρηση της δημοτικότητάς τους, εξαιτίας της ταλαιπωρίας του κοινού από το συνεχιζόμενο απεργιακό κύμα. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Journal du Dimanche έδειξε ότι 53% του κοινού στηρίζει για την ώρα τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων.