Απεβίωσε ο Σταμάτης Κόκοτας
Τα ξημερώματα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου 2022 απεβίωσε ο Σταμάτης Κόκοτας στο Ασκληπιείο Βούλας μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 23 Μαρτίου 1937.
Είχε μεγάλη δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970 και είχε συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος κ.ά.
Ποιος ήταν ο Σταμάτης Κόκοτας
Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν ένας από τους τελευταίους σερ της πίστας, ένας μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής, με τα τραγούδια του να ακούγονται μέχρι και σήμερα και να περνάνε από γενιά σε γενιά.
Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1937 στην Αθήνα. Ο πατέρας του ήταν γιατρός αλλά τον έχασε όσο ήταν ακόμα μικρό παιδί. Έτσι, μεγάλωσε με την μητέρα του και τα αδέρφια του (τρία αγόρια, τρία κορίτσια).
Στα 15 του τού έκαναν δώρο μία κιθάρα και τότε κατάλαβε ότι θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική. Στα ’60s πήγε στην εκπομπή νέα ταλέντα της κρατικής τηλεόρασης μαζί με δύο φίλους του και παρουσίασαν το τρίο Μπραζίλ. Ο Σταμάτης Κόκοτας ξεχώρισε αμέσως, όμως η οικογένειά του τον έστειλε στο Παρίσι για σπουδές.
Στην Πόλη του Φωτός ξεκίνησε να εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα, γνωρίστηκε με τον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος και ανακάλυψε το ταλέντο του, τον έπεισε να επιστρέψει στη χώρα μας και τον σύστησε στο ελληνικό κοινό.
Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ο Σταμάτης Κόκοτας είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία, με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τις 100.000 κάθε φορά που έβγαζε μία επιτυχία.
Συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής και ερμήνευσε τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Σπανού, του Απόστολου Καλδάρα, του Δήμου Μούτση και του Γιώργου Ζαμπέτα.
Σήμα κατατεθέν του ήταν οι εξαιρετικά μακριές φαβορίτες του. Λέγεται μάλιστα ότι εταιρεία με ξυραφάκια του προσέφερε ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό για να τις κόψει όμως, εκείνος αρνήθηκε την πρόταση.
Η μεγάλη του αγάπη ήταν τα αυτοκίνητα. Ασχολήθηκε με αγώνες ταχύτητας ως οδηγός και αν δεν σημείωνε μεγάλη επιτυχία ως τραγουδιστής, θα γινόταν πιλότος της Formula 1. Ο ίδιος παλαιότερα έχει αποκαλύψει ότι είχε δεχτεί πρόταση από τη Ferrari. «Κάποτε μου έκανε πρόταση η Ferrari, τόσο καλός ήμουν, αλλά εγώ αρνήθηκα. Προτίμησα το τραγούδι και την αγάπη που μου έδειχνε ο κόσμος».
«Έχω ζήσει πολλά στο τραγούδι, τι να πρωτοθυμηθώ; Υπήρχαν σεζόν που ο κόσμος στεκόταν ουρές -300 και 500 μέτρα μέσα στο κρύο- για να μπει στο μαγαζί όπου τραγουδούσα, στο κέντρο της Αθήνας και να ακούσει το «Όνειρο Απατηλό», πολλές φορές τραγουδούσα στην καλοκαιρινή «Νεράιδα» μέχρι τη 1 το μεσημέρι», έχει περιγράψει ο ίδιος για την καριέρα του σε συνέντευξή του στη Lifo.
Όσο για τον θάνατο; Όπως έχει παραδεχτεί «δεν τον φοβάμαι. Καθόλου. Η πορεία μου, άλλωστε, αυτό δείχνει. Πολλές φορές τον ξεπέρασα και πλέον δεν με φοβίζει».
Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν ο αγαπημένος καλλιτέχνης του Αριστοτέλη Ωνάση. Είναι άλλωστε γνωστή η ιστορία με τον εφοπλιστή, που του έστειλε το ιδιωτικό του ελικόπτερο προκειμένου να πάει στον Σκορπιό, το ιδιωτικό του νησί, και να μάθει συρτάκι στην Τζάκι Κέννεντι.
«Με τον Ωνάση ήμασταν απλώς φίλοι και τίποτα παραπάνω. Ήμουν ο διασκεδαστής του. Έτυχε να κάνουμε πολλές παρέες με πολύ δύσκολους ανθρώπους, από βασιλιάδες και βάλε. Μέχρι την ημέρα που έφυγε από αυτόν τον κόσμο, ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι. Ήταν καλός άνθρωπος, ένας λεβέντης και μισός. Όταν έβλεπε ότι κάποιος με ενοχλούσε, πήγαινε κοντά του και τον έδιωχνε», έχει πει ο ίδιος στο «Πρωινό».
Ο Σταμάτης Κόκοτας έκανε δυο γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Ερωτεύτηκε πολύ και το έζησε σε όλο του το μεγαλείο. «Ο έρωτας είναι μια ψυχική διαύγεια. Όταν είσαι ερωτευμένος έχεις καθαρό πνεύμα. Θόλωμα έχεις όταν έχεις μπερδέματα», έχει πει.