Ανιχνεύοντας την «πιο εκπληκτική εποχή»
«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να κινητοποιήσει την επιχειρηματική της μηχανή». Είναι αργά το απόγευμα, στην πρώτη μέρα του πρώτου Singularity Greece Summit, και ο Πίτερ Ντιαμάντης συνομιλεί με τον Αλέξη Παπαχελά για το μέλλον της Ελλάδας και της ανθρωπότητας, στη Γη και πέρα από αυτήν.
Η Ελλάδα, αναφέρει ο Ντιαμάντης, χρειάζεται έναν «μείζονα μετασχηματιστικό σκοπό», που θα αξιοποιήσει την καλή μόρφωση και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων, μαζί με τα φυσικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα της χώρας. «Το Ισραήλ τα κατάφερε, το ίδιο και η Εσθονία», σημειώνει. Επικαλούμενος τη σημασία του Skype –της πιο πετυχημένης εσθονικής startup– για την ψηφιακή αναβάθμιση της βαλτικής χώρας, τονίζει ότι «ένας ελληνικός “μονόκερος” (σ.σ.: μία εταιρεία η αξία της οποίας θα φτάσει το 1 δισ. δολ.) μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά». Απευθυνόμενος στους επίδοξους επιχειρηματίες στο κοινό, τους λέει ότι μπορούν να ξεκινήσουν εταιρείες που θα κατακτήσουν τον κόσμο εξίσου εύκολα από την Αθήνα όσο από τη Σίλικον Βάλεϊ, τη Νέα Υόρκη ή το Τελ Αβίβ.
Είναι η δεύτερη εμφάνιση του συνιδρυτή του Singularity University, και εμπνευστή των τεχνολογικών διαγωνισμών Xprize, στo συνέδριο, το οποίο εστιάζει στις «εκθετικές τεχνολογίες» (από την τεχνητή νοημοσύνη ώς την τρισδιάστατη εκτύπωση και το Blockchain), οι οποίες θα διαμορφώσουν το κοινωνικό και το οικονομικό μας μέλλον. Οπως και στην πρωινή του ομιλία, ο Ντιαμάντης είναι ένας χείμαρρος αισιοδοξίας. Πολυβολεί το ακροατήριο με τα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι ο κόσμος γίνεται διαρκώς καλύτερος: τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας που καταρρέουν, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τη θεαματική μείωση του αναλφαβητισμού και της παιδικής εργασίας, τον περιορισμό των απωλειών από πολέμους και φυσικές καταστροφές. «Ζούμε στην πιο εκπληκτική εποχή στην ανθρώπινη ιστορία», είχε πει το πρωί. Στη συνομιλία του με τον διευθυντή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, παρατηρεί: «Τείνουμε να εξιδανικεύουμε το παρελθόν, αλλά η ζωή τότε ήταν δυσάρεστη και σύντομη».
Παρά την πίστη του ότι η τεχνολογία δημιουργεί τις συνθήκες για μία κοινωνία της αφθονίας, το μήνυμα του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία και συγγραφέα στην ομιλία του δεν ήταν καθησυχαστικό: «Ο ρυθμός των αλλαγών δεν θα επιβραδυνθεί, θα γίνει ακόμα πιο γρήγορος. Τα επόμενα 20 χρόνια θα αντιμετωπίσουμε ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις…Θα επανεφεύρουμε το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης». Το απόγευμα ανέπτυξε περαιτέρω την ιδέα αυτή: «Συγχωνευόμαστε με την τεχνολογία. Ο εγκέφαλός μας συνδέεται με το υπολογιστικό νέφος (cloud). Τρομακτικό ή συναρπαστικό; Εξαρτάται από την οπτική του καθενός». Σε ερώτηση για τις συνέπειες των εκθετικών τεχνολογιών στην ιδιωτικότητα, απαντά χωρίς περιστροφές. «Λειτουργώ με βάση την παραδοχή ότι η ιδιωτικότητα έχει πεθάνει εδώ και καιρό» λέει, προσθέτοντας: «Πρέπει να υπάρξουν όρια στις δυνατότητες παρακολούθησης; Ναι. Θα υπάρξουν; Δεν ξέρω».
«Μην το βάζετε κάτω»
Το σημαντικότερο δεδομένο της νέας εποχής κατά τον Ντιαμάντη, όμως, είναι ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας. Με την κατάρρευση του κόστους και την εκθετική αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, είπε, όλοι έχουν στη διάθεσή τους απεριόριστες δυνατότητες να βρουν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας. Το κλειδί είναι η νοοτροπία. Οπως το έθεσε: «Βρείτε το πάθος σας, ρωτήστε σπουδαίες ερωτήσεις και ποτέ, μα ποτέ, μην το βάζετε κάτω».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ