ΕΛΛΑΔΑ

Αναμένοντας τις αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων

Με τους ειδικούς να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την τήρηση του νέου χρονοδιαγράμματος για την ισχύ των περιορισμών του lockdown και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως τις αποφάσεις της οδηγούν τα δεδομένα, και κυρίως η πίεση στο σύστημα υγείας, γίνεται ξεκάθαρο πως η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Όταν και εφόσον η επιτροπή εισηγηθεί χαλάρωση των μέτρων, ο πρώτος τομέας της κοινωνικής ζωής που προβλέπεται να ανοίξει είναι η εκπαίδευση, με κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς να υποδεικνύουν τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, και καθώς οι ειδικοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την άρση του lockdown υποστηρίζοντας πως απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας, έχουν αρχίσει να διατυπώνονται αμφιβολίες για το άνοιγμα των σχολείων μέσα στο Δεκέμβρη.

Οι αποφάσεις για την λειτουργία των σχολείων αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, όπως γνωστοποίησε χθες η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη η οποία αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο λειτουργίας των σχολείων σε «δύο ταχύτητες» υποστηρίζοντας πως ««μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».

Σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη σύμπτυξη των διακοπών των Χριστουγέννων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων.

Από την άλλη, την άποψη πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο, μετά τις γιορτές εξέφρασε χθες η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες.

Αν δεν ανοίξουν στις 14, μετά τις γιορτές 

Άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές προέβλεψε και ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε πως δεν έχει νόημα να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές, αν δεν ανοίξουν στις 14 του Δεκέμβρη. «Αυτό που παίζει είναι αν θα αρχίσουν στις 14. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», σημείωσε ο κ. Γώγος.Όπως τόνισε, η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά.

«Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο παραπάνω» υπογράμμισε από την πλευρά του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας πως παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία. Απορρίπτοντας  την πιθανότητα ανοίγματος των σχολείων σε «δύο ταχύτητες» ο κ. Πέτσας εξήγησε πως δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Σε παρόμοιο πνεύμα κινήθηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να λήξει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου. Όταν όμως αποφασιστεί η χαλάρωση, κρίνει πως τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου».

Για τις 7 Δεκεμβρίου βλέπει ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης αρκεί, όπως τόνισε στην ΕΡΤ, τα κρούσματα να κυμαίνονται περίπου στα 800-900 . Διατύπωσε μάλιστα την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να περιμένουμε θανάτους και διασωληνώσεις να μας δώσουν αυτή την ένδειξη γιατί αυτοί καθυστερούν.