ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκαν δύο αρχαίοι τάφοι στην Αίγυπτο

Πολύχρωμες ταφικές τοιχογραφίες εντοπίστηκαν στους δύο τάφους που βρέθηκαν στην όαση Ντάχλα στη Δυτική Ερημο της Αιγύπτου.

Νέες σημαντικές ανακαλύψεις φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο αρχαίους τάφους, που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι δύο τάφοι βρίσκονται στη Δυτική Ερημο της Αιγύπτου. Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι οι ανασκαφές που έφεραν στο φως τους δύο τάφους έγιναν στην τοποθεσία Μπεΐρ Αλ Σαγκάλα στην όαση Ντάχλα. Ο Μουσταφά Γουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, τόνισε ότι οι δύο τάφοι έχουν κατασκευαστεί από λάσπη και τούβλα και διαθέτουν διαφορετικές αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες. Επίσης, ο Γουαζίρι επισήμανε ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν μέσα στους τάφους ανθρώπινα λείψανα, όπως εξάλλου και κομμάτια από αγγεία. Τους τοίχους και των δύο τάφων κοσμούν πολύχρωμες ταφικές τοιχογραφίες.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η Αίγυπτος ανακοινώνει μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Τα τελευταία χρόνια οι αρχές του Καΐρου ανακοινώνουν με κάθε επισημότητα τις καινούργιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως εξάλλου και στους διπλωματικούς κύκλους, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου δέχθηκε ισχυρά πλήγματα εξαιτίας των πολιτικών ταραχών που ακολούθησαν την «αραβική άνοιξη» του 2011.

Ο χαμένος τάφος

Και, βέβαια, οι καταπληκτικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αίγυπτο δεν πρόκειται να σταματήσουν με τον εντοπισμό των δύο ρωμαϊκών τάφων. Ο αιγυπτιολόγος Ζαχί Χαουάς ανακοίνωσε, στο πλαίσιο αρχαιολογικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας, ότι «ο χαμένος τάφος του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας πρόκειται τελικά να εντοπισθεί. Η τοποθεσία όπου βρίσκεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχαιολόγων, είναι η Ταποσίρις η Μεγάλη, σε απόσταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων από την Αλεξάνδρεια».

«Ελπίζω ότι σύντομα θα βρεθεί ο τάφος του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Πιστεύω ότι έχουν ενταφιαστεί στο ίδιο ταφικό μνημείο», δήλωσε ο δρ Χαουάς. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ανακαλύψουμε τις ακριβείς συντεταγμένες του ταφικού μνημείου. Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια πού πρέπει να γίνει η ανασκαφή», δήλωσε ο Χαουάς, μιλώντας προς το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε μία άλλη ακόμα εντυπωσιακή ανακάλυψη, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μία αρχαία αίθουσα εορτασμών, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Ραμσή Β΄, στην περιοχή Ματαρέγια. Η αίθουσα εντοπίστηκε κάτω από τούβλινα κτίρια και εμπορικές και οικιστικές περιοχές που χρονολογούνται στην τρίτη μεταβατική περίοδο, κυρίως την εποχή της 22ης και 23ης δυναστείας. Το ορθογώνιο δάπεδο της αίθουσας έχει διαστάσεις 2,9 επί 1,9 μέτρα και αποτελείται από ασβεστολιθικά πλακίδια, τα οποία φθάνουν τα ογδόντα εκατοστά από το έδαφος. Η αίθουσα που ανακαλύφθηκε, η οποία χρησιμοποιείτο για τους βασιλικούς εορτασμούς, όπως είναι το ιωβηλαίο, θεωρείται η πρώτη του είδους στην περίοδο του Νέου Βασιλείου.