Αναζήτηση συμβιβασμού με την Εκκλησία στο παρά πέντε
Συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί τελευταία στιγμή μία γενικευμένη κρίση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, έγινε τα τελευταία 24ωρα μετά το μπαράζ αντιδράσεων μητροπολιτών στα μέτρα της πολιτείας κατά της πανδημίας που αφορούν τις εκκλησίες.
Τις τελευταίες ημέρες αναπτύχθηκαν στους κόλπους της Ιεραρχίας έντονες «αντισυστημικές» δυνάμεις που αντέδρασαν έντονα στα μέτρα, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που καλείται για μία ακόμη φορά –ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της ΔΙΣ– να επιφέρει ισορροπία ανάμεσα από τη μία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων και από την άλλη στις αντιδράσεις πολλών μητροπολιτών.
Ενδεικτικό της τάσης που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ιεραρχία, είναι πως ακόμα και μετριοπαθείς μητροπολίτες, όπως ο Κηφισίας, αντιτάχθηκαν στα μέτρα της κυβέρνησης. Κοινή συνισταμένη των ιεραρχών που αντιδρούν, είναι πως «ενώ έχουν βάλει πλάτη», όπως λένε, όλο αυτό το διάστημα, νιώθουν να «εξισώνονται με την εστίαση», καθώς η «Πολιτεία παραγνωρίζει τις ανάγκες των πιστών, την ώρα που ανοίγει τα κομμωτήρια και τα νυχάδικα».
Από την άλλη, στην κυβέρνηση θεωρούν πως με τα υγειονομικά δεδομένα να μην εμφανίζουν ύφεση, είναι πολύ επικίνδυνο να ανοίξουν οι εκκλησίες, οι οποίες κατά κύριο λόγο θα γεμίσουν με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
«Πόλεμος» για τα άτομα
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» μεταξύ των δύο πλευρών είναι τα άτομα τα οποία θα μπορούν να εισέλθουν στους ναούς. Η απόσταση μέχρι και χθες ήταν πολύ μεγάλη, καθώς η μεν κυβέρνηση έκανε λόγο για μάξιμουμ 9 άτομα σε όλους τους ναούς και μέχρι 25 στους μεγάλους μητροπολιτικούς και η Εκκλησία ζητεί 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με μάξιμουμ 25 στους μεσαίους και 50 στους μεγάλους ναούς της χώρας. Κατά τα λοιπά, φαίνεται πως υπάρχει αμοιβαία πρόθεση με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, ώστε να βρεθεί χρυσή τομή στα υπόλοιπα θέματα.
Η Εκκλησία συμφωνεί στο να μη γίνουν λιτανείες, και ο Σταυρός των Θεοφανίων να πέσει εντός κολυμβήθρας. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει κάνει αρκετά βήματα προς τα πίσω, όπως για παράδειγμα η πραγματοποίηση μιας επιπλέον Θείας Λειτουργίας την Πρωτοχρονιά αλλά και πολλαπλές Θείες Λειτουργίες ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα. Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται και τη δυνατότητα ατομικής λατρείας από την 21η Δεκεμβρίου έως την 6η Ιανουαρίου, «επ’ ευκαιρία εξόδου». Δηλαδή δεν θα μπορεί να βγει κάποιος από το σπίτι με προορισμό μία εκκλησία, αλλά εάν έχει στείλει sms για άλλο λόγο θα μπορεί να περάσει από κάποιον ναό για ατομική λατρεία.
Επιτροπή ειδικών
Το «μπαλάκι» για τις τελικές αποφάσεις έπεσε χθες στην επιτροπή των ειδικών, η οποία πραγματοποίησε το απόγευμα μακρά σύσκεψη για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιτροπή προτείνει 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά και μέγιστο αριθμό ατόμων από 25 έως 50 ανάλογα με το μέγεθος του ναού, κάτι που επί της αρχής φαίνεται να ικανοποιεί την πλευρά της Εκκλησίας. Μένει βεβαίως να φανεί εάν η συγκεκριμένη πρόταση των λοιμωξιολόγων θα γίνει δεκτή από τη ΔΙΣ, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, στην πλειονότητά της κινήθηκε σε τροχιά σύγκρουσης τις προηγούμενες ημέρες.
Τα παραπάνω προβλήματα συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος ζήτησε να αρθεί ο περιορισμός των 9 πιστών σε ναούς και των 25 σε μητροπόλεις και να υπάρξει ρύθμιση ανάλογα με τα τετραγωνικά. Ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών, «τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει» και κάλεσε την Εκκλησία «να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας».
Σταύρος Παπαντωνίου – kathimerini.gr