Αμαζόνιος: Έκοψαν 800 εκατ. δέντρα σε έξι χρόνια
Περισσότερα από 800 εκατομμύρια δέντρα έχουν κοπεί στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου σε μόλις έξι χρόνια για να τροφοδοτήσουν την όρεξη του κόσμου για βραζιλιάνικο βόειο κρέας, σύμφωνα με νέα έρευνα, παρά τις τρομερές προειδοποιήσεις για τη σημασία του δάσους στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Μια έρευνα που βασίζεται σε δεδομένα από το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (TBIJ), τον Guardian, το Repórter Brasil και το Forbidden Stories δείχνει συστηματική και τεράστια απώλεια δασών που συνδέεται με την εκτροφή βοοειδών.
Η βιομηχανία βοείου κρέατος στη Βραζιλία έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να αποφύγει τις εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι 4,2 εκατομμύρια στρέμματα του Αμαζονίου καταστράφηκαν κοντά σε εργοστάσια κρέατος που εξάγουν βόειο κρέας σε όλο τον κόσμο.
Η έρευνα αποτελεί μέρος του πρότζεκτ Bruno and Dom των Forbidden Stories. Συνεχίζει το έργο του Μπρούνο Περέιρα , ειδικού στους αυτόχθονες λαούς, και του Dom Phillips, δημοσιογράφου που ήταν μακροχρόνιος συνεργάτης του Guardian. Οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν στον Αμαζόνιο πέρυσι.
Η αποψίλωση των δασών σε ολόκληρη τη Βραζιλία αυξήθηκε μεταξύ 2019 και 2022 υπό τον τότε πρόεδρο, Ζαΐρ Μεσίας Μπολσονάρου , με την κτηνοτροφία βοοειδών να είναι η νούμερο ένα αιτία. Η νέα κυβέρνηση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έχει υποσχεθεί να περιορίσει την καταστροφή.
Οι ερευνητές της συμβουλευτικής εταιρείας AidEnvironment χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες, αρχεία μετακίνησης ζώων και άλλα δεδομένα για να υπολογίσουν την εκτιμώμενη απώλεια δασών σε διάστημα έξι ετών, μεταξύ 2017 και 2022 σε χιλιάδες αγροκτήματα κοντά σε περισσότερα από 20 σφαγεία. Όλα τα εργοστάσια κρέατος ανήκαν στους τρεις μεγάλους φορείς εκμετάλλευσης και εξαγωγείς βοείου κρέατος της Βραζιλίας – JBS, Marfrig και Minerva.
Για να βρουν τις εκμεταλλεύσεις που ήταν πιο πιθανό να έχουν προμηθεύσει κάθε σφαγείο, οι ερευνητές εξέτασαν τις «ζώνες αγοράς». περιοχές που βασίζονται σε μεταφορικές συνδέσεις και άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης μέσω συνεντεύξεων με εκπροσώπους των εγκαταστάσεων. Όλα τα εργοστάσια κρέατος εξάγονται ευρέως, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας, του μεγαλύτερου αγοραστή βοείου κρέατος της Βραζιλίας στον κόσμο.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στα σφαγεία στις πολιτείες Μάτο Γκρόσο, Πάρα και Ροντόνια, περιοχές της αποψίλωσης των δασών που σχετίζονται με την κτηνοτροφία. Είναι πιθανό ο συνολικός αριθμός για την αποψίλωση των δασών σε αγροκτήματα που προμηθεύουν την JBS, Marfrig και Minerva να είναι υψηλότερος.
Και οι τρεις εταιρείες δηλώνουν ότι εφαρμόζουν αυστηρές διαδικασίες συμμόρφωσης, με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο, για να διασφαλίσουν ότι επιτυγχάνουν τους βιώσιμους στόχους τους.
Η Nestlé και η γερμανική εταιρεία κρέατος Tönnies, η οποία είχε προμηθεύσει τη Lidl και την Aldi, ήταν μεταξύ εκείνων που προφανώς αγόρασαν κρέας από τα φυτά που παρουσιάστηκαν στη μελέτη. Δεκάδες αγοραστές χονδρικής σε διάφορες χώρες της ΕΕ, μερικοί από τους οποίους προμηθεύουν τις επιχειρήσεις εστίασης που εξυπηρετούν σχολεία και νοσοκομεία, εμφανίστηκαν επίσης στον κατάλογο των αγοραστών.
Η Nestlé δήλωσε ότι δύο από τις εταιρείες συσκευασίας κρέατος δεν αποτελούν επί του παρόντος μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού της και πρόσθεσε: «Μπορούμε να ελέγξουμε τις επιχειρηματικές σχέσεις με τους προμηθευτές μας που είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να αντιμετωπίσουν κενά στη συμμόρφωση με τα πρότυπά μας».
Εκπρόσωπος του Tönnies δήλωσε: «Αυτές οι βραζιλιάνικες εταιρείες επεξεργάζονται πολλές χιλιάδες ζώα ετησίως για εξαγωγή» και ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σαφές εάν η εταιρεία ήταν ο παραλήπτης προϊόντων από φυτά που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών. Η Lidl και η Aldi δήλωσαν ότι σταμάτησαν να πωλούν βραζιλιάνικο βόειο κρέας το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.
Μέρος του κρέατος που αποστέλλεται στην ΕΕ θα μπορούσε να παραβιάσει νέους νόμους που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι κανονισμοί που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο σημαίνουν ότι τα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ δεν μπορούν να συνδεθούν με οποιαδήποτε αποψίλωση των δασών που συνέβη μετά τον Δεκέμβριο του 2020.
Ο Άλεξ Βιζεράτνα, διευθυντής της οργάνωσης υπεράσπισης Mighty Earth, δήλωσε: «Ο Αμαζόνιος είναι πολύ κοντά σε ένα σημείο καμπής. Έτσι, αυτοί οι τύποι αριθμών είναι πολύ ανησυχητικοί, επειδή ο Αμαζόνιος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει αυτόν τον αριθμό δέντρων … Αυτό έχει πλανητικές επιπτώσεις».
Η Aidenvironment διαπίστωσε ότι 13 μονάδες παραγωγής κρέατος που ανήκουν στην JBS συνδέονταν με αγροκτήματα όπου υπήρξε εκκαθάριση δασών, υλοτομία ή καύση. Για τη Marfrig και τη Minerva υπήρχαν έξι και τρία εργοστάσια αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση του Guardian για το έργο Bruno and Dom, τα σφαγεία του Αμαζονίου που ανήκουν σε αυτές τις εταιρείες επεξεργάστηκαν βοοειδή αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Άλλες εταιρείες είναι επίσης γνωστό ότι προμηθεύονται βοοειδή από τις ίδιες ζώνες αγοράς.
Σε περιπτώσεις όπου θα μπορούσε να χαρτογραφηθεί ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού βοείου κρέατος, η μελέτη εκτιμά ότι από το 2017 υπήρξαν περισσότερες από 100 περιπτώσεις απώλειας δασών σε αγροκτήματα που προμήθευαν άμεσα εργοστάσια της εταιρείας.
Περισσότερες από 250 περιπτώσεις αποψίλωσης των δασών αποδόθηκαν σε έμμεσους προμηθευτές – αγροκτήματα που εκτρέφουν ή παχαίνουν βοοειδή, αλλά τα στέλνουν σε άλλα αγροκτήματα πριν από τη σφαγή. (Ορισμένες εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τόσο ως άμεσοι όσο και ως έμμεσοι προμηθευτές.)
Οι εταιρείες κρέατος έχουν πει εδώ και καιρό ότι η παρακολούθηση των κινήσεων μεταξύ των αγροκτημάτων στις πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού τους είναι πολύ δύσκολη. Οι επικριτές λένε ότι αυτό επιτρέπει το «ξέπλυμα βοοειδών», όπου τα ζώα από ένα «βρώμικο» ράντσο αποψίλωσης μεταφέρονται σε ένα υποτιθέμενο «καθαρό» αγρόκτημα πριν από τη σφαγή, συγκαλύπτοντας την προέλευσή τους. Ένα καθαρό αγρόκτημα είναι αυτό που δεν έχει ιστορικό προστίμων ή κυρώσεων για την αποψίλωση των δασών, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης του έχει πραγματοποιήσει αποψίλωση σε άλλα αγροκτήματα.
Στέφανος Νικήτας-huffingtonpost.gr