Άλλαξαν χέρια 652 οίκοι μόδας σε διάστημα δύο ετών
Προσφιλείς πάντα στους επενδυτές, οι οίκοι μόδας και ειδών πολυτελείας και ιδιαίτερα τα ηχηρά ονόματα της ιταλικής μόδας είναι από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων KPMG, από τις αρχές του 2016 και μέχρι πριν από έναν χρόνο οι συγχωνεύσεις και εξαγορές οίκων μόδας έφτασαν τις 652 σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις 104 εξ αυτών στην Ιταλία. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, οι Valentino, Bulgari, Versace, Roberto Cavalli και Trussardi όπως και πολλοί άλλοι άλλαξαν χέρια. Οι οικογένειες που τους είχαν ιδρύσει τους παρέδωσαν σε μεγάλους ομίλους και σε επενδυτικά κεφάλαια. Στόχος τους, βέβαια, να επεκταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο και να επιτύχουν τη μέγιστη ανάπτυξη.
Bulgari. Το καλοκαίρι του 2011 ο ιστορικός οίκος κοσμημάτων που ίδρυσε τον 19ό αιώνα ο Ελληνας Σωτήρης Βούλγαρης περιήλθε στον έλεγχο του γαλλικού οίκου ειδών πολυτελείας LVMH που αγόρασε το 51% των μετοχών του. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, ο όμιλος του Μπερνάρ Αρνό αύξησε το μερίδιό του στο 98%. Ο Πάολο και ο Νικόλα, τελευταίοι απόγονοι του Σωτήρη Βούλγαρη, αποφάσισαν μετά την εξαγορά της εμβληματικής φίρμας να κρατήσουν τους τίτλους του προέδρου και του αντιπροέδρου.
Valentino. Το 2012 ο οίκος που ίδρυσαν ο Βαλεντίνο Γκαραβάνι και ο Τζανκάρλο Τζιαμέτι περιήλθε στον έλεγχο του επενδυτικού ταμείου Permira a Mayhoola for Investments. Πρόκειται για τον χρηματοδοτικό βραχίονα επενδυτικής που ελέγχει η βασιλική οικογένεια του Κατάρ. Το τίμημα της εξαγοράς του ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό των 700 δισ. ευρώ.
Brioni. Το 2012 ο ιστορικός οίκος υψηλής ραπτικής για άνδρες, που είχε ιδρυθεί στη Ρώμη το 1945, περιήλθε στον έλεγχο του γαλλικού ομίλου Kering, δεύτερου στον κόσμο ομίλου ειδών πολυτελείας μετά τον LVM. Είναι η φίρμα ανδρικών ρούχων που προτιμούν οι πολιτικοί, αρχηγοί κρατών αλλά και οι σταρ του σινεμά, ενώ έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς στην αγορά των ΗΠΑ.
Roberto Cavalli. Το 2015 ο ιδρυτής του, Ρομπέρτο Καβάλι και η σύζυγός του Εύα μεταβίβασαν το 90% της ομώνυμης εταιρείας τους στον όμιλο επενδυτικών κεφαλαίων Clessidra και σε μια ομάδα μικρότερων επενδυτών τους L-GAM Advisers και Chow Tai Fook Enterprises. Η εταιρεία αποτιμήθηκε τότε σε 390 εκατ. ευρώ.
Missoni. Το περασμένο έτος η ομώνυμη οικογένεια που έχει ιδρύσει τον οίκο μόδας εκχώρησε το 41,2% της εταιρείας στο στρατηγικό επενδυτικό ταμείο του ιταλικού κράτους. Επέλεξε, ωστόσο, να κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο του 58,8% και να διατηρήσει τον έλεγχο. Το τίμημα της συμφωνίας ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Versace. Ο οίκος που ίδρυσε το 1978 ο Τζιάνι Βερσάτσε έχει από το 2014 εκποιήσει μερίδιό του ύψους 20% στην επενδυτική Blackstone. Το περασμένο έτος, όμως, εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τον αμερικανικό όμιλο Micheal Kors έναντι 1,8 δισ. ευρώ. Μετά την εξαγορά η αμερικανική εταιρεία μετονομάστηκε σε Capri Holdings
Limited. Η Ντονατέλα Βερσάτσε, ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού οίκου μόδας, μαζί με τον αδελφό της Τζιάνι παραμένει επικεφαλής του δημιουργικού τομέα.
Trussardi. Τον Δεκέμβριο η επενδυτική Quattro R εξαγόρασε το 80% του οίκου Trussardi έναντι 50 εκατ. ευρώ. Ετσι ο οίκος μόδας που φημίζεται για τα πολυτελή δερμάτινα είδη του έφυγε για πρώτη φορά από τον έλεγχο των ιδρυτών του που τον είχαν διατηρήσει επί τέσσερις γενιές. Η επενδυτική Quattro R θέτει σταθερά στο στόχαστρό της μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και συγχρηματοδοτείται από το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.