ΖΩΗ

Αδιάφορη η Ελλάδα ως προς την εξάλειψη της ηπατίτιδας C

Δεν ακολουθούμε ως χώρα τη δέσμευσή μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C παραμένει αδιάγνωστο

Η προσπάθεια για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C είναι παγκόσμια δέσμευση. Η χώρα μας συστρατεύθηκε με την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μαζί με 194 χώρες, με στόχο να υλοποιήσουν Εθνικά Σχέδια Δράσης που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030.

Παρ’ όλα αυτά, και ενώ χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία και η Γαλλία, βρίσκονται σε τροχιά πλήρους εξάλειψης της ηπατίτιδας C ακόμα και πριν από το 2030, ενώ άλλες όπως η Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σκωτία, Γερμανία και η Μάλτα βρίσκονται εντός στόχων, η Ελλάδα δεν δείχνει να ακολουθεί τη δέσμευσή της αυτή μένοντας πολύ πίσω από τις υπόλοιπες χώρες.

Αν λάβουμε υπόψη ότι το 2021 θα γίνει η επίσημη αξιολόγηση από τον ΠΟΥ για το τι έχουν κάνει τα κράτη – μέλη η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα για να είναι συνεπής ως χώρα μέλος.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» θέλοντας να βοηθήσει όσο μπορεί στην κατεύθυνση αυτή απέστειλε ήδη 4 επιστολές προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια  αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Π. Πρεζεράκο θέτοντας υπόψη τους τα βασικά προβλήματα.

Δυστυχώς όμως, άκρα του τάφου σιωπή μέχρι στιγμής από πλευράς υπουργείου. Η κωλυσιεργία όμως «δουλεύει» υπέρ της εξάπλωσης της νόσου και όχι υπέρ της εξάλειψης της καθώς η υποδιάγνωση παραμένει σε τραγικά υψηλά επίπεδα, δηλαδή ακόμα το 80% των ασθενών υποδιαγνώσκεται και μέχρι το 2021 θα πρέπει να κατέβει το ποσοστό αυτό και να αυξηθεί στο 40% το ποσοστό των επίσημα διαγνωσμένων ασθενών.

Επιπλέον, ενώ υπάρχουν φάρμακα θεραπεύουν τους ασθενείς σε ποσοστό 98%, στην Ελλάδα ελάχιστοι είναι αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν ευεργετηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε τον ετήσιο στόχο της θεραπευτικής κάλυψης (σημειωτέων πως ετησίως θεραπεύονται 2.500 ασθενείς αντί για 4.800/έτος που ήταν ο στόχος για το 2017-2019).

Τα δε προβλήματα στην πρόσβαση εξακολουθούν να είναι μεγάλα. Για παράδειγμα συνεχίζεται έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης (ΑΜΚΑ) σε μεγάλο ποσοστό κρατούμενων καθώς και το γεγονός οι ευάλωτοι πληθυσμοί καλούνται να πληρώσουν εξετάσεις, όπως ο γονότυπος και η ελαστογραφία ήπατος, που ήδη έχουν κοστολογηθεί από το ΚΕΣΥ αλλά περιμένουν 4 μήνες τώρα ην υπογραφή του υπουργού Υγείας για να αποζημιωθούν από τα Ταμεία.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» με στόχο να βοηθήσει τις διαδικασίες προτείνει στο υπουργείο λύσεις που μπορούν να θέσουν ουσιαστικά σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης εξάλειψης της ηπατίτιδας C.

Για παράδειγμα, προτείνουν να ενεργοποιηθεί άμεσα η Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης και Υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C και να μπουν στην αποζημίωση οι ήδη κοστολογημένες εξετάσεις γονότυπου και ελαστογραφίας ήπατος. Επιπροσθέτως να γίνει χαρτογράφηση και συντονισμός παρεμβάσεων και προγραμμάτων μικροεξάλειψης στα σωφρονιστικά καταστήματα καθώς και των προγραμμάτων απεξάρτησης και υποκατάστασης.

Ο Σύλλογος συστήνει επίσης να γίνουν κάποιες ενέργειες που θα βοηθήσουν στο να βρεθούν οι αδιάγνωστοι ασθενείς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πρόσφατη ηλεκτρονική ειδοποίηση μέσω της ΗΔΙΚΑ που έλαβαν οι γιατροί του ΕΣΥ, οδήγησε περισσοτέρους από 150.000 συνανθρώπους μας στο να εξεταστούν, άρα μια άμεση ανάλυση και εξεργασία των στοιχείων κρίνεται απαραίτητη.

Τέλος, ζητά να υπάρξει μια αύξηση των μέτρων πρόληψης για τους ευάλωτους πληθυσμούς. Όπως λέει, η αύξηση διανομής καθαρού ενέσιμου εξοπλισμού σε 300 σύριγγες/χρήστη/έτος πρόκειται για μέτρο πρόληψης με ξεκάθαρη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Δυστυχώς, ακόμα και στην δεύτερη μεγαλύτερή πόλη της Ελλάδας, την Θεσσαλονίκη, παρόλο που η επιδημία της ηπατίτιδας C στους χρήστες αγγίζει το 70%, τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ανύπαρκτα.

Της Ανθής Αγγελοπούλου-naftemporiki.gr