ΚΟΣΜΟΣ

Αγώνας επιβίωσης για τον κλάδο εστίασης και φιλοξενίας

Ο κορωνοϊός μετράει ήδη πάνω από έξι εκατομμύρια κρούσματα στην Ευρώπη, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να επαναφέρει το lockdown στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» των περιοριστικών μέτρων σε μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις αποτελεί ο ευρωπαϊκός κλάδος φιλοξενίας, με χιλιάδες επιχειρήσεις να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Η σκιά του lockdown βαριά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, έπειτα από την καθίζηση των εσόδων στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει ανακοινώσει το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, ενώ επιβάλλονται και περιορισμοί στον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Το υποχρεωτικό κλείσιμο, για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, συνοδεύεται από ένα μείγμα οργής, φόβου και απόγνωσης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, αναφέρουν οι «FT» σε ανάλυσή τους.

«Για πολλά εστιατόρια και μπαρ, οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα αποτελέσουν τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι», προειδοποιεί στους «FT» ο Μάρκους Σβένκε, γενικός διευθυντής της ένωσης χονδρικού εμπορίου της Γερμανίας Foodservice.

H καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχουν δεσμευθεί για την παροχή οικονομικής στήριξης, ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα χρεοκοπιών. Μεταξύ των μέτρων συγκαταλέγονται και μειώσεις ενοικίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Παρισιού, το κόστος στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας του κορωνοϊού αναμένεται στα 15 δισ. ευρώ το μήνα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει ήδη προαναγγείλει νέα δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 10 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν αποζημίωση που αντιστοιχεί στο 75% των εσόδων του περσινού Νοεμβρίου.

Εκπρόσωποι όμως και φορείς του κλάδου εστίασης και καταλυμάτων προειδοποιούν ότι τα μέτρα στήριξης ενδεχομένως να μην αποδειχθούν επαρκή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Εστίασης Dehoga Γκίντο Τσέλικ, το 30% των 245.000 ξενοδοχείων και εστιατορίων απειλούνται με χρεοκοπία. Δραματική είναι και η κατάσταση στον τομέα του τουρισμού, όπως επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της «DW». Η Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού αναμένει ότι στο διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου, οι ζημιές σε ταξιδιωτικά γραφεία και εταιρείες διοργάνωσης ταξιδίων θα υπερβούν τα 28 δισ. ευρώ, με τον τζίρο μειωμένο κατά 80% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το lockdown του κλάδου των υπηρεσιών φιλοξενίας, που απασχολεί συνολικά 2,5 εκατ. εργαζομένους. Στη Γαλλία, ο κλάδος, μαζί με τις δραστηριότητες ταξιδίων, πολιτισμού και αθλητισμού, αντιπροσωπεύει το 9% του γαλλικού ΑΕΠ και απασχολούσε 3,3 εκατ. εργαζομένους στα τέλη του 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής αρχής Insee.

Στην Ευρώπη, αρκετές οικονομίες των χωρών-μελών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- στηρίζονται στις υπηρεσίες φιλοξενίας και καταλυμάτων, με την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων να εγείρει ανησυχίες για βαθιές «πληγές» στην οικονομία.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εurostat, μία στις δέκα επιχειρήσεις στην Ευρώπη ανήκουν στον τουριστικό κλάδο, απασχολώντας το 9,5% του εργατικού δυναμικού στην Ε.Ε., δηλαδή περισσότερους από 13 εκατ. εργαζομένους. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται στον κλάδο φιλοξενίας ή στις επιχειρήσεις εστίασης(58,7%).

Η συνεισφορά του τουρισμού και της εστίασης είναι μεγαλύτερη σε ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η ισπανική, γαλλική, ιταλική και ελληνική.

Στην Ισπανία, τα στοιχεία της ένωσης Hosteleria de Espana δείχνουν ότι ο κλάδος φιλοξενίας αριθμεί περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 6,2% του ΑΕΠ και απασχολούν 1,7 εκατ. εργαζομένους. Η ένωση προειδοποιεί για το ενδεχόμενο έως και 55.000 «λουκέτων».

Στην Ελλάδα, η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία ανήλθε στα 23,4 δισ. ευρώ το 2019, ενώ αθροιστικά η συμβολή του κλάδου (άμεση και έμμεση) υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 51,6 δισ. ευρώ έως 62,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ.

Στη διάρκεια του Αυγούστου, τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων έκαναν «βουτιά» 58,5%, ενώ μεγάλη ήταν και η πτώση (33,6%) των εσόδων στην εστίαση, αποτυπώνοντας τη δύσκολη εικόνα του φετινού καλοκαιριού για τις επιχειρήσεις του κλάδου και το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού.