Αγωνία για συνωστισμό, μεταλλάξεις
Την εκτίμηση πως στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού θα επιστρέψουμε «σε κάποια κανονικότητα» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του World Economic Forum.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή η επιστροφή είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία των εμβολιασμών και το πώς θα εξελιχθεί η προμήθεια των εμβολίων από την Ε.Ε., η οποία, όπως είπε, πρέπει να γίνει με πιο γρήγορο ρυθμό. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, δηλαδή τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως εξήρε τις συμφωνίες της Ε.Ε. με τις μεγάλες φαρμακευτικές, χαρακτηρίζοντάς τις «success story». «Η απόφαση της Ε.Ε. να αγοράσει κεντρικά τα εμβόλια και να τα διανείμει ανάλογα με τον πληθυσμό των κρατών-μελών της ήταν πράξη αλληλεγγύης», είπε σχετικά. Νωρίτερα είχε αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο ίδιος και η χώρα την πανδημία. «Μάθαμε ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες και να παίρνουμε νωρίς αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ανέλυσε τα δύο κύματα που έχει περάσει μέχρι τώρα η χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στο πρώτο κύμα η Ελλάδα κατάφερε να χειριστεί πολύ καλά την κατάσταση, ενώ στο δεύτερο, τον περασμένο Νοέμβριο, προχώρησε σε αυστηρό κλείσιμο της οικονομίας, που είχε μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο.
Την ίδια ώρα, οι εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης προβληματίζουν τους ειδικούς αλλά και το Μαξίμου. Ο προβληματισμός έγκειται στο κατά πόσον το άνοιγμα του λιανεμπορίου δίχως click away ήταν μια επιλογή χωρίς υγειονομικό κόστος. Αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη σήμερα διανύουμε την ένατη ημέρα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Το πρόβλημα πάντως είναι δυσεπίλυτο, καθώς από τη μία παραμονεύει η επιστροφή της πανδημίας και από την άλλη η οικονομία, μετά δύο μήνες lockdown, είχε φτάσει στα όριά της.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να δουλέψει η αγορά λέγοντας πως η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει η οικονομία, η οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το διάστημα με «ενέσεις» από το κράτος. «Τηρούμε τους βασικούς κανόνες και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», κατέληξε.
Αυτό που θέλει πάση θυσία το Μαξίμου, αλλά και το αρμόδιο υπ. Ανάπτυξης, είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα, καθώς αυτή τη στιγμή η αγορά λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά, ενώ τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι ελεγχόμενα. Συνεπώς, το θέμα του χρονομέτρου στις αγορές θα εξεταστεί μόνο εάν οι ειδικοί ζητήσουν αυστηροποίηση των μέτρων, ως ένα μέσο για να μην πάμε σε νέο «λουκέτο». Το υπ. Ανάπτυξης έχει ήδη έτοιμη σχετική εφαρμογή. Αυτό είπε χθες και ο Κυρ. Πιερρακάκης, τονίζοντας πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι ώστε να ελεγχθεί ο συνωστισμός, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα έτοιμοι για ενεργοποίηση. Μέχρι και χθες, άλλωστε, τα κρούσματα ήταν κάτω από 500, κάνοντας την κατάσταση ελεγχόμενη. Βέβαιο πάντως θεωρείται ότι η λειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα είναι προσώρας αρκετά και η επόμενη άρση περιορισμών θα καθυστερήσει.
Σταύρος Παπαντωνίου – kathimerini.gr