Έως τη Δευτέρα παρατείνεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Μια νέα μικρή παράταση, έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 3 μ.μ., δόθηκε στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος, που έληγε σήμερα Παρασκευή.
Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Βεσυρόπουλο, μέχρι χθες έλειπαν περίπου 207.000 δηλώσεις σε σύνολο 6.150.171 δηλώσεων. Το υπουργείο υπολογίζει ότι υποβάλλονται περίπου 80.000 καθημερινά τις τελευταίες ημέρες, επομένως, ουσιαστικά ο μεγάλος όγκος των δηλώσεων έχει υποβληθεί. Ωστόσο, δίνεται ακόμη μία ευκαιρία ώστε να διευκολυνθούν όλοι οι Ελληνες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων δεν θα αλλάξουν. Οσοι πάρουν χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τη δόση Ιουλίου και Αυγούστου έως τις 31 Αυγούστου. Στη συνέχεια, θα υπάρχουν κανονικά οι μηνιαίες δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2021.
Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν την περαιτέρω αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες στο Θέμα FM ότι όλες οι υποχρεώσεις θα ανασταλούν έως το τέλος Μαρτίου 2021.
Πρώτες είναι αυτές που δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 και η αναστολή των οποίων λήγει στις 31 Αυγούστου. Στη συνέχεια, από τον Απρίλιο του 2021, οι οφειλές θα εξοφλούνται σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, επίκειται η ανακοίνωση ενός «μεικτού» σχήματος για τα ενοίκια. Σε ορισμένους κλάδους με μείωση τζίρου θα δοθεί παράταση στη μείωση κατά 40% που λήγει στο τέλος Αυγούστου, ενώ σε άλλους θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να προχωρήσουν σε οικειοθελή μείωση των μισθωμάτων.
Η ανακοίνωση άλλων μέτρων θα ακολουθήσει από το υπουργείο Εργασίας (παράταση του «Συν-Εργασία») αλλά και από τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, είπε ότι παραμένουν στα 34 δισ. ευρώ, έναντι 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της κρίσης, χάρη στις εξόδους στις αγορές, την αύξηση των εντόκων γραμματίων, τα έσοδα από το ΕΣΠΑ, αλλά και την επιστροφή των SMPs και ANFAs.