Έφηβοι: Γιατί δεν πρέπει να τους κατασκοπεύετε στα social media
Τα προφίλ των έφηβων είναι γεμάτα αναρτήσεις, αναφορικά με το πώς αισθάνονται, τι συμβαίνει στην ζωή τους εκείνη την περίοδο ακόμα και το πώς το διαχειρίζονται, πληροφορίες που συνήθως δεν μοιράζονται με τους γονείς τους. Η ανησυχία των τελευταίων, από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος κατασκοπείας λόγω ανησυχίας, δεν σημαίνει όμως πως η πράξη αυτή δικαιολογείται ή ότι είναι σωστή.
Η κατασκοπεία ενέχει μία αρνητική χροιά, καθώς εξ’ορισμού πραγματοποιείται μία ενέργεια που αντιτίθεται στις επιθυμίες του παιδιού σας, εισβάλλοντας, έστω και εν αγνοία του, στην ιδιωτική του ζωή. Αυτό που επιθυμείτε είναι μάλλον η παρακολούθηση από απόσταση για να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας είναι καλά, ιδιαίτερα στο γεμάτο αλλαγές εφηβικό στάδιο.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος;
Η διαφορά ανάμεσα στην κατασκοπεία και την εξ αποστάσεως παρακολούθηση έγκειται σε παράγοντες όπως η συχνότητα, με την οποία παρατηρείτε τα προφίλ τους αλλά και στην γνώση ή άγνοια του εφήβου για αυτήν σας την δραστηριότητα. Μπορείτε να τσεκάρετε τα προφίλ τους για να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλείς, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα και αφού έχετε ενημερώσει το παιδί σας. Συζητήστε μαζί του και εξηγήστε του τον λόγο πίσω από αυτήν την ενέργεια, ώστε να μην νιώσει ότι παρεμβαίνετε στην ζωή του ή ότι παραβιάζετε τα όριά του.
Όρια και στην εξ αποστάσεως παρακολούθηση
Μπορείτε λοιπόν να παρακολουθείτε κατά κάποιον τρόπο την δραστηριότητα των εφήβων στα social media, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείτε να διαβάζετε και τις προσωπικές τους συζητήσεις, αφού αφενός δεν είναι απαραίτητο, καθώς από το προφίλ του και μόνο μπορείτε να σχηματίσετε μια εικόνα του τι συμβαίνει εκείνη την περίοδο, και αφετέρου έτσι δεν θα σας δει ως σύμμαχο αλλά πολύ περισσότερο ως εισβολέα, αφού παραβιάζετε την ιδιωτικότητά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο στην περίπτωση που αντιληφθείτε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος βλάβης, ψυχικής ή σωματικής, όπως οι τάσεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας, μόνο τότε μπορείτε να αναιρέσετε τα προαναφερθέντα όρια, χωρίς όμως να γίνετε αυταρχικοί ή να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί εκτεθειμένο.
Ενθαρρύνετε την ασφαλή πλοήγηση
Όπως αφιερώνετε χρόνο για να τους διδάξετε άλλα πράγματα στην ζωή, το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με την πλοήγηση στα social media, όπως και στο Διαδίκτυο, ώστε να γνωρίζουν πώς να διασκεδάζουν ή να επικοινωνούν με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Αφήστε την κατασκοπεία και τους ψεύτικους λογαριασμούς, μιας και τίποτα δεν το αποτρέπει από το να δημιουργήσει και έναν δεύτερο λογαριασμό χωρίς να το γνωρίζετε. Αντίθετα δείξτε του πως χρησιμοποιούνται σωστά, ενημερώστε το για τις συνέπειες της ανορθόδοξης χρήσης και μην το τρομοκρατείτε. Έτσι του δίνετε την ελευθερία να κάνει τις δικές του επιλογές ενώ ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσά σας παραμένει ανοικτός.