ΖΩΗ

Έρευνα: Χώρος μετάδοσης του κορoναϊού και τα σπίτια

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για το τρίπτυχο «κλειστός χώρος – πολύς κόσμος – στενή επαφή»

Τα σπίτια είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους χώρους σημαντικής μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη (μετα-ανάλυση), που ανέλυσε στοιχεία 54 ερευνών για την μετάδοση της Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία κ.α.). Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε τηλεγράφημά του, η μελέτη, η οποία συνολικά αφορούσε σχεδόν 77.800 άτομα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει των εορταστικών τραπεζιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», τόνισαν ότι «ακόμη και όπου η μετάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19». Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος – πολύς κόσμος – στενή επαφή».

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορωνοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στην σύζυγο τους.

Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.