Έντονη ανησυχία για τις εικόνες συγχρωτισμού
Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού παραμένουν υγειονομικές αρχές και ειδικοί επιστήμονες για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας.
Αν και προς το παρόν οι επιδημιολογικοί δείκτες συνεχίζουν την πτωτική τάση –πλην των δεικτών σε ορισμένες περιοχές κυρίως σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα– οι επιστήμονες προβληματίζονται από την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μέσα στις γιορτές, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Την ανησυχία των ειδικών επιτείνουν οι εικόνες συγχρωτισμού που καταγράφηκαν προχθές έξω από ορισμένες εκκλησίες, αλλά και σε παραλιακές ζώνες μεγάλων αστικών κέντρων.
Χθες, μία ημέρα που διενεργήθηκαν περί τις 8.700 εξετάσεις για την ανίχνευση του κορωνοϊού (μοριακός έλεγχος και rapid τεστ αντιγόνου), ανακοινώθηκαν 510 νέα κρούσματα COVID-19. Υπενθυμίζεται ότι ο ημερήσιος αριθμός των εξετάσεων το τελευταίο διάστημα, χωρίς να υπολογίζονται οι αργίες και τα Σαββατοκύριακα, είναι κοντά στις 30.000. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν 391, ενώ 47 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.
Από τα νέα κρούσματα 187 εντοπίστηκαν στην Αττική, 65 στη Θεσσαλονίκη, 31 στη Λάρισα και 26 στην Αργολίδα. Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού (Rt) υπολογίζεται στο 0,75, ενώ το ποσοστό θετικότητας των τεστ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 2,95%.
«Αυτά τα οποία ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα 15 μέρες πριν. Με δεδομένο ότι αυξήθηκε η κινητικότητα μέσα στις γιορτές, με τις εικόνες αυτές τις οποίες έχουμε δει και τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται καθημερινώς, η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει», ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε από όλους «σύνεση, λογική, σεβασμό και αλληλεγγύη». Την εκτίμηση ότι έρχεται τρίτο κύμα στη χώρα μας που θα προκαλέσει πολλά θύματα, και το οποίο δεν θα περιοριστεί στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά θα πλήξει σφοδρά όλη τη χώρα, έκανε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νικόλαος Καπραβέλος.
Σε 55 νοσοκομεία
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί έως τις 20 Ιανουαρίου 100.000 υγειονομικοί και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ιδιωτικών κλινικών. Σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο, αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε επιπλέον 55 νοσοκομεία του ΕΣΥ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να γίνονται 8.000 εμβολιασμοί υγειονομικών την ημέρα. Οπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «ο σχεδιασμός μας υλοποιείται βήμα βήμα και προσεκτικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει 500 εμβόλια όλα και όλα, όσα έχουν κάνει οι Γάλλοι ή θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει 0 όπως έχουν κάνει οι Ελβετοί ή άλλοι. Ή θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει υπερπολλαπλάσιες πρώτες δόσεις και μετά να μην έχουμε να κάνουμε τη δεύτερη δόση».
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις του ιατρικού κόσμου για ένταξη στον προγραμματισμό για τους εμβολιασμούς και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Σε επιστολή που απέστειλαν οι πρόεδροι του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας, στον υπουργό Υγείας με κοινοποίηση και στον πρωθυπουργό, δηλώνουν έκπληκτοι και προβληματισμένοι για την έλλειψη πρόβλεψης για τον εμβολιασμό του ιδιωτικού τομέα Υγείας, τονίζοντας ότι ο καθολικός εμβολιασμός του ιατρικού Σώματος (κρατικού και ιδιωτικού τομέα), ανεξάρτητα της ειδικότητάς τους, αποτελεί το πρώτο ανάχωμα για τη διάδοση του ιού.
Πέννυ Μπουλούτζα – kathimerini.gr