Ένα περιαστικό δάσος αναψυχής με 300.000 δέντρα «γεννιέται» στη δυτική Θεσσαλονίκη
Ένα περιαστικό δάσος αναψυχής, που στα «σπλάχνα» του θα κρύβει 300.000 νέα δέντρα διαφορετικών ειδών, δασικούς δρόμους και μονοπάτια για πεζοπορία και άθληση, εγκαταστάσεις για ξεκούραση μικρών και μεγάλων, μία υπέροχη ρεματιά που στις κοίτες της θα φυτευτούν πλατάνια, ετοιμάζεται να «γεννηθεί» στη δυτική Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά.
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός περιαστικού δάσους αναψυχής, το οποίο θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης και θα έχει απεριόριστη θέα προς τον Θερμαϊκό Κόλπο, ανήκει στον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη, που αναλαμβάνει, μέσω δωρεάς, να μετατρέψει μια έκταση 3000 στρεμμάτων σε σύγχρονο πνεύμονα πρασίνου.
«Δεν θα είναι απλώς ένα δάσος. Θέλω να δημιουργήσω έναν ευχάριστο χώρο γι’ αυτούς που επιθυμούν να περπατήσουν, να αθληθούν, για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και για τους μαθητές των σχολείων. Να είναι ένας τόπος φιλόξενος, που θα προσελκύει τους επισκέπτες και τους κατοίκους και δεν θα τους απομακρύνει», δήλωσε αναφορικά με το project ο κ. Ανδρεάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο χώρος που επιλέχτηκε και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα μεταμορφωθεί βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ. Ουσιαστικά είναι δύο λόφοι που χωρίζονται με μία ρεματιά και βρίσκονται δίπλα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου, εκεί όπου για χρόνια ήταν χωματερή της Θεσσαλονίκης.
Τα επόμενα βήματα του πρότζεκτ
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ το παρουσίασε ο κ. Ανδρεάδης στη συνάντηση που είχε χθες, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά.
«Ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα θετικός στην ιδέα και υποσχέθηκε να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται. Διότι εάν θέλουμε να αποκτήσουμε έναν χώρο που θα τον ζούμε, θα πρέπει να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις», είπε ο κ. Ανδρεάδης.
Αυτό το διάστημα, από την πλευρά του επιχειρηματία και δωρητή ετοιμάζεται μία πλήρης μελέτη, η οποία θα είναι έτοιμη σε περίπου ένα μήνα και θα κατατεθεί ώστε να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις. Μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθεί η περίφραξη των 3.000 στρεμμάτων με ξύλα καστανιάς, που θα προφυλάσσει την έκταση από τα ζώα, όταν αρχίσουν να φυτεύονται τα πρώτα δέντρα.
Άμεσα θα ξεκινήσει η χάραξη των δασικών δρόμων και μονοπατιών, όπου θα τοποθετηθεί φυσικό, συμπαγές υλικό, ενώ μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια θα ανεγερθούν οι υποδομές ώστε να υπάρχει χώρος ξεκούρασης, στάση για φαγητό και νερό, αλλά και τουαλέτες για τους επισκέπτες.
Η φύτευση των 300.000 δέντρων, που θα προέρχονται από δασικά φυτώρια, αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά. Μέσα στις επιθυμίες του κ. Ανδρεάδη είναι να δημιουργηθεί ένα υπαίθριο βοτανικό μουσείο δέντρων. «Ανά συστάδες θα υπάρχουν διάφορα είδη δέντρων, όπως για παράδειγμα κέδροι, κυπαρίσσια, αλλά και θάμνοι. Θα υπάρχουν πληροφορίες που θα εξηγούν τα είδη των δέντρων, σε ποια μέρη της Ελλάδας τα συναντούμε. Στόχος να δημιουργηθεί ένας ευχάριστος περίπατος για όλους και να παρουσιάζεται η ιστορία της βοτανολογίας», συμπλήρωσε ο επιχειρηματίας.
Στα σχέδια είναι, επίσης, να φτιαχτεί ο δρόμος που θα οδηγεί προς το δάσος αλλά και ένας οικολογικός χώρος στάθμευσης, ώστε οι επισκέπτες να αφήνουν τα αυτοκίνητα τους και ακολούθως με ποδήλατο ή με τα πόδια να κάνουν τις βόλτες τους.
Ο κ. Ανδρεάδης έχει ήδη ανακοινώσει πως πέρα από τη δωρεά θα αναλάβει τη συντήρηση του δάσους για τα επόμενα πέντε χρόνια με προοπτική επέκτασης, ενώ για την προστασία του θα δημιουργηθεί ένας Φορέας Διαχείρισης.