ΖΩΗ

Ένα μουσείο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Ένα μουσείο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα
Από το εργαστήρι της Οικείας Μνήμης του ΠΙΟΠ

Μελέτη στο Journal of Positive Psychology υποστηρίζει ότι η επίσκεψη σε ένα μουσείο τέχνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην καταπολέμηση της μοναξιάς

Το περασμένο φθινόπωρο, γιατροί στις Βρυξέλλες συνταγογραφούσαν επισκέψεις σε μουσεία για την αποκατάσταση της υγείας ασθενών του νοσοκομείου Brugmann, μετά την περιπέτεια που είχαν με την COVID-19. Το πρόγραμμα ήταν πιλοτικό και όπως είχε δηλώσει τότε η δημοτική σύμβουλος – υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού Ντελφίν Χούντα στην εφημερίδα L’Echo, το εμπνεύστηκε από ανάλογο πρόγραμμα στο Κεμπέκ του Καναδά, όπου γιατροί συνταγογραφούν σε ασθενείς έως και 50 επισκέψεις τον χρόνο σε μουσεία.

Μελέτη στο Journal of Positive Psychology υποστηρίζει ότι η επίσκεψη σε ένα μουσείο τέχνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην καταπολέμηση της μοναξιάς. Οπως υπογραμμίζει η Κάθριν Κότερ, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, οι συχνές επισκέψεις στα μουσεία «μειώνουν άμεσα την παραγωγή κορτιζόλης», της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες κ.ά.

Στην Ελλάδα, ενδιαφέρον έχουν οι δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δείχνουν πόσο ανάγκη έχουμε την τέχνη στη ζωή μας. Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με την άνοια για άτομα τρίτης ηλικίας και ειδικότερα για ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ ή με άλλες συγγενείς διαταραχές έχει μεγάλη ανταπόκριση. Πρόκειται για εικαστικά, βιωματικά εργαστήρια, ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις που αποσκοπούν κυρίως στην ενίσχυση της μνήμης μέσω της ενεργοποίησης των αισθήσεων. Ολα συνδέονται με τη θεματική του εκάστοτε μουσείου του δικτύου. Οι συμμετέχοντες επισκέπτονται μουσεία του Ιδρύματος –όπως το Μουσείο της Ελιάς στη Σπάρτη και της Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο–, απασχολούνται με δραστηριότητες που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και τη λεπτή κινητικότητα, και μαζί με τους φροντιστές τους βιώνουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Λόγος για όλα αυτά έγινε στη διαδικτυακή ημερίδα «Μουσείο και μνήμη» με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Μεγάλη αποδοχή έχει και το κοινωνικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για όσους παρουσιάζουν δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, δυσφωνία ύστερα από COVID-19. «Το Εθνικό δίνει πνοή» πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα Voice Mentoring, το long COVID ιατρείο και τα τακτικά post COVID. Ενα διαδικτυακό εργαστήριο για την επανεκπαίδευση της αναπνοής και της φωνής μέσω της φωνητικής έκφρασης, του τραγουδιού και της μουσικής, που συντονίζει η διδάκτωρ Μοριακής Ογκολογίας και βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη.

Ο ιαματικός ρόλος της τέχνης ήταν γνωστός από την αρχαιότητα και τα όλο και περισσότερα παραδείγματα το επιβεβαιώνουν.

Γιώτα Συκκά-kathimerini.gr