ΕΛΛΑΔΑ

Ένας στους δύο εργαζoμένους στο φάσμα της αβεβαιότητας λόγω κοροναϊού

Επτά στους δέκα εργαζομένους έχουν επηρεαστεί αρκετά έως πολύ από την πανδημία του Covid-19, ενώ ένας στους δύο έχει σκεφτεί λόγω της κρίσης να κάνει επαγγελματική στροφή.

Τα παραπάνω συγκαταλέγονται μεταξύ των συμπερασμάτων της έρευνας του kariera.gr σε 8.581 συμμετέχοντες. Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο όσων δεν εργάζονται, δεν ήταν άνεργοι πριν τον κορωνοϊό και η εργασιακή τους κατάσταση οφείλεται σε επιπτώσεις της πανδημίας.

Η έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 6 με 21 Απριλίου 2020 έδειξε ότι 6 στους 10 συμμετέχοντες δεν εργάζονται αυτήν την περίοδο (είτε άνεργοι είτε σε αναστολή εργασίας). Το 68,3% δηλώνει πως η εργασία του έχει επηρεαστεί αρκετά έως πολύ από τον Covid-19 ενώ 6 στους 10 έκαναν ενέργειες για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους αυτό το διάστημα.

Επίσης 13,62% όσων εργάζονται αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί σε πλαίσιο μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας με αντίστοιχη μείωση απολαβών. Το 43,66% εκτιμά πως θα επανέλθει εργασιακή ισορροπία σε 6-12 μήνες. Επίσης μόνο 1 στους 5 γονείς έκανε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ενώ 45,28% όσων εργάζονταν, την περίοδο της έρευνας, συνέχισαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους με φυσική παρουσία.

Επίσης 1 στους 2 δουλεύουν από το σπίτι ενώ πριν τον Covid-19 δούλευαν σε γραφεία με φυσική παρουσία. Το 28% όσων εργάζονταν από το σπίτι δεν έλαβαν σαφείς οδηγίες για το πλαίσιο τηλεργασίας από τον εργοδότη τους. Υπολογιστής, πρόσβαση σε εργαλεία τηλεργασίας και κινητό τηλέφωνο/δυνατότητα δωρεάν επικοινωνίας ήταν οι πιο δημοφιλείς διευκολύνσεις/παροχές που δόθηκαν για την εργασία από το σπίτι.

O ένας στους 5 όσων εργάζονται με τηλεργασία δεν έλαβαν καμία παροχή για εργασία από το σπίτι ενώ 8 στους 10 δε θα αποδέχονταν την καταγραφή της εργασίας τους από τον εργοδότη με χρήση webcam.

Για όσους δούλευαν με τηλεργασία καταγράφηκε 67,18% αύξηση σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης (Zoom, Teams, Hangouts, Skype ή άλλα) και 57,29% αύξηση χρήσης σε τηλέφωνο και emails.

Σχεδόν 1 στους 2 (47,8%) δηλώνει πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει δουλεύοντας από το σπίτι είναι οι περισπάσεις (συγκάτοικος, σύντροφος, συγγενείς, παιδιά, κατοικίδια κλπ). Ο 1 στους 3 δεν αντιμετωπίζει δυσκολία στην εργασία από το σπίτι, 4 στους 10 όσων εργάζονται από το σπίτι φοβούνται πως πρέπει να αποδεικνύουν περισσότερο ότι δουλεύουν απ’ ό,τι στο γραφείο ενώ 4 στους 10 όσων πηγαίνουν με φυσική παρουσία στην εργασία τους φοβούνται τυχόν διασπορά του ιού.

Τέλος πάνω από 7 στους 10 όσων δεν εργάζονται αυτή την περίοδο, αναζητούν ενεργά εργασία και 1 στους 3 δηλώνει αρκετά ή πολύ αισιόδοξος/η ότι μετά τη λήξη του «συναγερμού» θα έχει ψηφιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά ο τρόπος εργασίας.