ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο πακέτο-μαμούθ ύψους 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ – Αγοράζει και ελληνικά ομόλογα

Έκτακτο πακέτο “πανδημίας” αποφάσισε η ΕΚΤ ξεκινώντας νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς assets ύψους 750 δισ. ευρώ στο οποίο θα συμπεριλάβει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων καθώς, όπως τόνισε, παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη στα “συνήθη” προγράμματα αγορών της καθώς δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο παρέχει πλέον στη χώρα μας waiver επιλεξιμότητας. “Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος των προγραμμάτων αγοράς assets όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί για την υποστήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια αυτού του σοκ”, τονίζει.

Έκτακτο πακέτο “πανδημίας” αποφάσισε το Δ.Σ της ΕΚΤ ξεκινώντας νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς assets (εταιρικών και κρατικών ομολόγων) ύψους 750 δισ. ευρώ στο οποίο θα συμπεριλάβει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων καθώς όπως τόνισε, παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη στα “συνήθη” προγράμματα αγορών της, ωστόσο παρέχει πλέον στη χώρα μας waiver επιλεξιμότητας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΕΚΤ δίνει δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.

Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ αποφάσισε τα εξής:

  • 1) Να ξεκινήσει ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς εταιρικών και κρατικών τίτλων για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και τις προοπτικές της ευρωζώνης που δημιουργεί η εξάπλωση και κλιμάκωση του κορονοϊού. Το νέο “έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για την πανδημία” θα έχει συνολικό ύψος 750 δισ. ευρώ.

Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες assets που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Για τις αγορές κρατικών τίτλων, θα εξακολουθήσει να ισχύει η κλείδα κεφαλαίου (capital key) των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Παράλληλα, οι αγορές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα διεξαχθούν με ευέλικτο τρόπο. Αυτό επιτρέπει διακυμάνσεις στην κατανομή των ροών των αγορών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Η ΕΚΤ δίνει στην Ελλάδα ειδικό waiver έτσι ώστε οι τίτλοι που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση να μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το έκτακτο πρόγραμμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις αγορές μόλις κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει τελειώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του 2020.

  • 2) Να επεκταθεί το φάσμα των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς του εταιρικού τομέα (CSPP) σε μη χρηματοοικονομικούς τίτλους και έτσι όλα τα εταιρικά ομόλογα επαρκούς πιστωτικής ποιότητας είναι επιλέξιμα για αγορά.
  • (3) Να διευκολυνθούν τα πρότυπα εγγυήσεων (collateral standards) προσαρμόζοντας τις κυριότερες παραμέτρους κινδύνου του πλαισίου εγγύησεων.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα επεκτείνει το Additional Credit Claims (ACC) για να συμπεριλάβει απαιτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του εταιρικού τομέα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι αντισυμβαλλόμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν να αξιοποιούν πλήρως τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Όπως τονίζει η ΕΚΤ σε σχετική ανακοίνωσή της, δεσμεύεται να αναλάβει τον ρόλο της στην υποστήριξη όλων των πολιτών της ευρωζώνης σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς. Για τον σκοπό αυτό, θα διασφαλίσει ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας θα μπορούν να επωφεληθούν από υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης που θα τους επιτρέψουν να απορροφήσουν αυτό το σοκ. Αυτό ισχύει και για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο στο πλαίσιο της εντολής του. Είναι πλήρως προετοιμασμένο να αυξήσει το μέγεθος των προγραμμάτων αγοράς assets και να προσαρμόσει τη σύνθεσή τους, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. Θα εξετάσει όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα για την υποστήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια αυτού του σοκ.

Όπως τονίζει, στον βαθμό που ορισμένα αυτό-επιβαλλόμενα όρια ενδέχεται να παρεμποδίσουν τη δράση που καλείται να λάβει η ΕΚΤ για να εκπληρώσει την εντολή της, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την αναθεώρησή τους εάν κριθεί αναγκαίο για να κάνει τη δράση του ανάλογη με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε όλοι. Η ΕΚΤ δεν θα ανεχτεί κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής της πολιτικής σε όλες τις χώρες ευρωζώνης.

Ελευθερία Κούρταλη-capital.gr