Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για το σχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας – κυβέρνησης
Το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», θα ενημερώσει τα μέλη της Συνόδου για το περιεχόμενο και τη σημασία της κατ’ αρχήν συμφωνίας και εν συνεχεία θα ακολουθήσει συζήτηση επί της εισηγήσεως, προκειμένου να διαμορφωθούν τελικά οι θέσεις της Εκκλησίας από τους 82 Αρχιερείς της.
Εν αναμονή τελούν 9.200 κληρικοί, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα, διότι βάσει του σχεδίου της συμφωνίας θα τεθούν εκτός του δημόσιου ταμείου. Οι κληρικοί ζητούν επίσης απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μισθοδοσία τους.
Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα μετά από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ότι «είναι άλλο η συμφωνία κι άλλο η πρόθεση να συμφωνήσουμε». Επισήμανε ακόμη πως δεν θα γίνει τίποτε χωρίς τη συγκατάθεση των ιερέων και διαβεβαίωσε πως «όλα θα αποβλέπουν σε μια ειρηνική πορεία όλων μας και προς το συμφέρον του λαού μας». «Θα βρούμε τρόπο και δεν θα κάνουμε ούτε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ό,τι θέλει η Ιερά Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία που θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία που έδειξε την καλή διάθεσή της» τόνισε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας κατά την ομιλία του την Τετάρτη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε πως πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι και προϋποθέσεις για να διακριθούν οι ρόλοι τους. «Η Πολιτεία, η Εκκλησία, το κοινοβούλιο, οι πολίτες, οι πιστοί, έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας, επιλύοντας ιστορικές εκκρεμότητες. Ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος» είπε, προσθέτοντας πως «ούτε η Εκκλησία, ούτε η Πολιτεία επιθυμούν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί συγχύσεις».
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ