ΚΟΣΜΟΣ

«Έκρηξη» δανεισμού σημειώθηκε στην Τουρκία

Ο Ερντογάν πιέζει τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης

Οι βασικές επιθυμίες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την οικονομία της χώρας του φαίνεται ότι γίνονται πραγματικότητα, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός αυξάνεται με υψηλό ρυθμό τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Ερντογάν πιέζει τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια ώστε να ενισχύσει τον ρυθμό ανάπτυξης της Τουρκίας, ωστόσο οικονομολόγοι προειδοποιούν πως αυξάνεται ανησυχητικά το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και παράλληλα επιδεινώνεται η ποιότητα των εγγυήσεων που δίνουν οι δανειολήπτες στις τράπεζες.

Επειτα από τέσσερις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού από τα μέσα του έτους, αθροιστικά κατά 1.200 μονάδες βάσης, και κανονιστικά μέτρα που οδήγησαν στην αποδέσμευση κεφαλαίων, οι τράπεζες άρχισαν να δανείζουν. Τα δάνεια σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν κατά 20% μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι είχαν συρρικνωθεί κατά 10% στην αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας που επικαλείται το Bloomberg.

Τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 45%, ενώ τα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 15%. «Η αύξηση των καταναλωτικών δανείων οφείλεται σε ζήτηση που δεν είχε ικανοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα και στην αναχρηματοδότηση, καθώς οι καταναλωτές επιθυμούν να εκμεταλλευθούν το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης», εξηγεί στο Bloomberg ο Τζαγκντάς Ντογκάν, αναλυτής στην BGC Partners στην Κωνσταντινούπολη. Προσθέτει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεχής αύξηση της ζήτησης για επιχειρηματικά και επενδυτικά δάνεια ώστε να ενισχυθεί η οικονομία. Οι προτροπές του κ. Ερντογάν προς τις τράπεζες να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων βρίσκει ανταπόκριση κυρίως από τις κρατικές τράπεζες. Αυτές αύξησαν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει από την αρχή του έτους μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου κατά 16% σε ετήσια βάση, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες την έχουν αυξήσει κατά 2,6%. Το μέσο επιτόκιο  των καταναλωτικών δανείων έχει μειωθεί στο 16% από 38% πριν από ένα χρόνο.  Ωστόσο, ο κ. Ντογκάν επισημαίνει πως η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει πως δεν μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 5% που επιθυμεί ο κ. Ερντογάν βασιζόμενη μόνο στα καταναλωτικά δάνεια.

Παράλληλα, ο Τόμας Νόετζελ, οικονομολόγος της Bloomberg Intelligence, επισημαίνει επίσης ότι «το ύψος των κόκκινων δανείων αναμένεται να υπερβεί το 6% το 2019 και πως οι τράπεζες θα πρέπει να ανησυχούν για την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων».