Έκθεση της γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
Ολόκληρο το έργο της γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα από τις 10 Μαρτίου και για περίπου τρεις μήνες. Πρόκειται για περισσότερα από 180 γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών.
Η έκθεση έχει τον τίτλο «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη», που αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο υπέγραφε η ίδια τα γλυπτά της. Αντανακλά τις τρεις γλώσσες που αντιστοιχούν στις τρεις χώρες όπου δημιούργησε τα έργα της και στις τρεις πόλεις της κύριας διαμονής της: την Αθήνα, τη Βενετία και το Παρίσι.
Η Ιωάννα Σπητέρη έζησε από το 1920 έως το 2000 και χαρακτηρίστηκε γλύπτρια της μεταπολεμικής Ελλάδας και εκπρόσωπος του εξπρεσιονισμού. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα κοντά στον Μιχάλη Τόμπρο. Μάλιστα, από τα πρώιμα έργα της φαίνεται το κύριο στοιχείο που την ξεχωρίζει, που είναι η διαίσθηση του όγκου και η σωστή σχέση με τον χώρο που την οδηγεί σε μια μνημειώδη αντίληψη της γλυπτικής.
Στη δουλειά της διακρίνονται δύο διαφορετικές περίοδοι. Στην πρώτη (Βενετία 1958-1963) δουλεύει το σίδερο με την τεχνική της οξυγονοκόλλησης και δημιουργεί αιχμηρά σχήματα, με έντονο δυναμισμό και εκφραστικότητα. Αμέσως μετά, στο Παρίσι (1963-1976) η δουλειά της μεταμορφώνεται, τόσο στο επίπεδο των υλικών, όσο στη μορφολογία αλλά και τη γενική αντίληψη της γλυπτικής. Αφετηρία της, η σχέση γλυπτικής-αρχιτεκτονικής. Γεωμετρική σαφήνεια, απλοποίηση και δομικά στοιχεία, οδηγούν σε άπειρους συνδυασμούς, χωρίς μηχανική επανάληψη. Επιπλέον, κύριο στοιχείο στη φάση αυτή είναι το χρώμα, που είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη γλυπτική φόρμα, χωρίς να την ανταγωνίζεται.
Η Ιωάννα Σπητέρη και ο σύζυγός της, ο διακεκριμένος διανοητής και κριτικός τέχνης Τώνης Σπητέρης, δώρισαν στο Τελλόγλειο ήδη από τη δεκαετία του ’80 τα αρχεία τους, τη βιβλιοθήκη τους, τη συλλογή τους και το σύνολο του έργου της καλλιτέχνιδας. Η έκθεση αυτή, όπως και ο μεγάλος δίγλωσσος κατάλογος που τη συνοδεύει, αποτελούν φόρο τιμής στη μεγάλη γλύπτρια και συμβολή στην νεοελληνική τέχνη με το ξεδίπλωμα ολόκληρου του έργου της στην έκθεση.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 4 Ιουνίου και θα λειτουργεί Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.