Άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ καθώς και τη φρεγάτα τύπου «Λα Φαγιέτ» έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή.
Τα δύο Ραφάλ βρίσκονταν στην Κύπρο για μια άσκηση και πέταξαν ως τη Σούδα τις πρωινές ώρες της Πέμπτης και θα παραμείνουν εκεί, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, για μερικές ημέρες. Η γαλλική φρεγάτα είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα της Κύπρου και πραγματοποίησε άσκηση με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.
«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω των εντάσεων που έχουν προκληθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και στον απόηχο του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αγκυρας και Παρισιού.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή και ανακοίνωσε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα.
«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία γίνεται γνωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε η Γαλλία «να ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Στις 23 Ιουλίου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε επικρίνει έντονα την «παραβίαση» της ελληνικής και της κυπριακής κυριαρχίας από την Τουρκία με τις τουρκικές έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Στα τέλη Ιουνίου είχε επίσης κατηγορήσει την Τουρκία ότι φέρει «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» στη λιβυκή σύγκρουση.
Σημειώνεται πως χθες ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε, επί μία ώρα, με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, κάτι που αποδεικνύει τον στενό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών.