ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Προειδοποιήσεις των ειδικών για το λιανεμπόριο

Κατά της επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποιώντας για συνέχιση του δεύτερου κύματος.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά, να το δούμε. Ο αριθμός κρουσμάτων έφτασε σε οροφή νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και επιμένει, το ένα είναι συνάρτηση του αλλού. Μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση», τόνισε.

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα. Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα», εξήγησε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως «για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, αλλά δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο. Θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμα και στις περιοχές με καλή εικόνα κρουσμάτων. «Η Θεσσαλονίκη του 1,5 εκατ. πληθυσμού στις 7 Οκτωβρίου είχε επτά κρούσματα και στις 22 είχε αν θυμάμαι καλά 300, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα είναι δύσκολα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πρέπει να βρούμε τρόπο να απαλύνουμε τη δυσκολία στο μέτρο του δυνατού» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν και οι λατρευτικοί χώροι.

Λινού: Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, επεσήμανε πως «δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες».

«Περιμένοντας το εμβόλιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας. Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους», ανέφερε η κ. Λινού.

Σχολιάζοντας γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να συγκεντρωθούν διαφέρει από χώρα σε χώρα, η κ. Λινού τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι «κάθε χώρα έχει έναν διαφορετικό αριθμό. Νομίζω ότι οι επιλογές γίνονται πρακτικά. Ώστε να είναι δύο οικογένειες. Αυτό που δεν ακούστηκε είναι ότι αυτά τα 9 άτομα θα πρέπει να είναι τα ίδια άτομα που θα κάνουμε γιορτές, όλες τις ημέρες. Πρέπει να είναι οι ίδιοι ώστε να μην έρθουμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, γιατί έτσι τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε».

Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η ίδια είπε ότι «μελετούν η Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

«Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο», πρόσθεσε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χριστούγεννα με μάξιμουμ εννέα άτομα

Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν είναι ικανοποιημένος «από την ταχύτητα πτώσης των κρουσμάτων» και έθεσε ως ορόσημο για το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων, την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας.

Εξηγώντας τους λόγους αυτής της βραδείας αποκλιμάκωσης, σημείωσε ότι αφενός η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο του Απριλίου, ενώ υπάρχει και κόπωση στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε για τις οριστικές αποφάσεις στο τέλος της εβδομάδας με σκοπό «ίσως να σώσουμε κάτι από την χριστουγεννιάτικη σεζόν». Ερωτηθείς για το περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου είπε: «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Είναι στενόχωρο το καθημερινό δελτίο θανάτων να μετατρέπεται σε στατιστική.

Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μία αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, ώστε το λελογισμένο άνοιγμα να μη μας οδηγήσει σε τρίτο κύμα». Ερωτηθείς για την επαναλειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης, είπε: «Το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού».

«Χριστούγεννα με εννέα άτομα»

«Είναι λάθος να εστιάζουμε την αντιπαράθεση πάνω σε αυτή τη διάσταση του προβλήματος, διότι αν δεν πιστεύουμε στα δεδομένα δεν μπορούμε να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις. Έχουμε κάνει το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Έχω κι εγώ εντοπίσει πτυχές που ενδεχομένως εκ των υστέρων, με τη γνώση του χρόνου θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει».

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, λέγοντας: «Τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μας, το πολύ και άλλη μία, μάξιμουμ εννέα άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε».

Πίεση στις ΜΕΘ παρά τη μείωση κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοίνωσαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Στατιστικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, χθες καταγράφηκαν 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 250 στην Αττική, 243 στη Θεσσαλονίκη και 102 στο Κιλκίς.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα συρρικνώνεται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Αττική οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 7%-8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη κατά 25%. Δειλή υποχώρηση της πανδημίας καταγράφεται στη Βόρεια αλλά και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ η Νότια Ελλάδα παραμένει σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση εν σχέσει με την υπόλοιπη χώρα. «Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας είναι στο επίπεδο των αρχών του Νοεμβρίου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με την πίεση στο ΕΣΥ», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, που τόνισε ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη της πανδημίας, την οποία δεν θα αντέξει το ήδη κουρασμένο από το δεύτερο κύμα ΕΣΥ.

Μπορεί ο αριθμός των νέων εισαγωγών (κατά μέσον όρο 340 το τελευταίο επταήμερο) να έχει μειωθεί, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τους ασθενείς στις ΜΕΘ, αφού χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 600 ασθενείς με COVID-19.