«Άλλη παράταση δεν θα δοθεί για τα αυθαίρετα»
Δεν θα δοθεί καμία νέα παράταση για τα μεγάλα ή εξ ολοκλήρου αυθαίρετα. Αυτό διεμήνυσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας πως η προθεσμία νομιμοποίησης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Υπενθύμισε παράλληλα ότι για τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων θα ισχύσει από τον Οκτώβριο προσαύξηση του προστίμου κατά 20%.
«Οπως είναι γνωστό την τελευταία δεκαετία σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδοχικές παρατάσεις έδωσαν τη δυνατότητα και τον χρόνο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχει δώσει δύο παρατάσεις. «Νέα παράταση δεν θα δοθεί! Είναι θέμα θεσμικής τάξης να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αναβολών και των παρατάσεων στο θέμα αυτό. Αφενός διότι έχει δοθεί μέχρι τώρα επαρκέστατος χρόνος στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των ακινήτων τους και αφετέρου διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι και μετά μια νέα παράταση κάποιοι την τελευταία στιγμή δεν θα ζητούν μια νέα παράταση».
Οπως επισημαίνει το υπουργείο, η προθεσμία για τα αυθαίρετα «κατηγορίας 5» (δηλαδή όσα έχουν υπερβάσεις στον συντελεστή άνω του 40%, στην κάλυψη άνω του 20% ή δεν έχουν οικοδομική άδεια) αφορά την κατάθεση αίτησης και την καταβολή του παραβόλου. «Από την πληρωμή του παραβόλου ο μηχανικός έχει στη διάθεσή του 18 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών», αναφέρει. Τέλος, υπενθυμίζει ότι για τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων, η δυνατότητα νομιμοποίησης λήγει στις 31 Μαρτίου 2026 – ωστόσο μετά την 30ή Σεπτεμβρίου το ποσό θα προσαυξάνεται: κατά 20% το πρώτο έτος και κατά 5% κάθε επόμενο έτος.
Αφορμή για την ανακοίνωση του υπουργείου ήταν προχθεσινή τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), που επισήμαινε την κόπωση μηχανικών και πολεοδομιών λόγω της ταυτόχρονης λήξης των προθεσμιών για τα αυθαίρετα, για τα «αδήλωτα» τετραγωνικά και για την εξαίρεση εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες. Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ πρότεινε η δυνατότητα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων να «ενσωματωθεί» στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, η οποία ξεκινά (όχι δεσμευτικά πάντως) από την 1η Ιανουαρίου 2021, δηλαδή να διατηρηθεί για τα επόμενα χρόνια, πάντα με την κόκκινη γραμμή της 28ης Ιουλίου 2011 (νεότερα αυθαίρετα απαγορεύεται να νομιμοποιηθούν, ωστόσο η απουσία ελέγχων δημιουργεί ένα αρκετά θολό τοπίο σχετικά με το τι τελικά δηλώνεται και πώς).
Πάντως υπενθυμίζεται ότι στο πολεοδομικό σχέδιο νόμου, που αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή, το υπουργείο καταργεί την υποχρέωση αγοράς συντελεστή από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων «κατηγορίας 5» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης, με αποτέλεσμα η νομιμοποίησή τους μέσω της σημερινής ρύθμισης να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα (30 έτη).